Hoppa till innehåll

Kvinnors vård­företagande

Vården och omsorgen är en av de branscher där flest kvinnor driver företag; över hälften av företagen drivs av kvinnor. Kvinnor leder både stora och små företag, även när det gäller större företag med fler än 100 anställda drivs de i stort sett lika ofta av en kvinna som av en man.

Att många kvinnor driver företag i branscher där många kvinnor arbetar är inte så konstigt; kvinnor startar eget inom det område som de kan. Det innebär också att vårdens och omsorgens medarbetare får kvinnor som chefer – förebilder som visar att det är möjligt att gå sin egen väg.

De som startar eget idag kanske inspirerar morgondagens vård- och omsorgsmedarbetare att starta eget. På så sätt kan också vården och omsorgen fortsätta utvecklas, genom att de som har en smartare idé, en egen nisch eller en effektiv lösning tar chansen och vågar försöka på egen hand. Genom dessa modiga kvinnor får vi en än bättre vård och omsorg.

Fyra företagare och ledare inom privat vård och omsorg

”Att flytta in på ett boende ska inte vara en väntan på döden utan en fortsättning på livet”

Möt Aviva Kraitsik som tidigt visste att hon ville ha en ledande roll. Hon har erfarenhet från både kommunal och privat regi och arbetar idag som verksamhetsansvarig i en ideell förening, Judiska Hemmet. Det som driver Aviva i sin roll som verksamhetschef är att tillsammans med sina medarbetare kunna påverka vardagen för de boende.

Louise ”Bisse” Svensson brinner för att få kundernas liv att fungera

Nästan två av tre vård- och omsorgs­företag drivs av kvinnor och när det gäller andelen chefer i vård och omsorg är siffran ännu högre, tre av fyra. Många av dem som driver företag är med i Vård­företagarna, eller arbetar i ett medlems­företag. Vi har pratat med fyra av dem om ledarskap och drivkrafter. Först ut är Louise ”Bisse” Svensson, uppdragsansvarig chef på Team Olivia, som vid 25 års ålder drabbades av livsomvälvande olycka.

”Alla ska känna att det är kul att gå till jobbet”

Efter många år i tillverknings- och skogsindustrin lämnade Carina Olson Småland för att flytta till Stockholm och Praktikertjänst. Sedan november 2019 är hon vd och koncernchef på Praktikertjänst och menar att en bra ledare behöver vara lyhörd och respektfull.

”Viktigt att ha en väl genomarbetad idé om hur verksamheten ska fungera”

Christina Cedergren är i grunden samhällsvetare och har arbetat inom offentlig förvaltning och behandlings­branschen med HVB-hem och den typen av insatser i många år. I mitten av 90-talet läste hon juridik och arbetade parallellt under studierna på SiS och Kriminalvården.