Hoppa till innehåll

Louise ”Bisse” Svensson brinner för att få kundernas liv att fungera

Nästan två av tre vård- och omsorgsföretag drivs av kvinnor och när det gäller andelen chefer i vård och omsorg är siffran ännu högre, tre av fyra. Många av dem som driver företag är med i Vårdföretagarna, eller arbetar i ett medlemsföretag. Vi har pratat med fyra av dem om ledarskap och drivkrafter. Först ut är Louise ”Bisse” Svensson, uppdragsansvarig chef på Team Olivia, som vid 25 års ålder drabbades av livsomvälvande olycka.

– Jag är uppvuxen i Skåne, har bott och arbetat med hästar i USA och bor nu i en liten stad i Småland. När jag var 19 år startade jag eget inom hästbranschen och levde på det i flera år. Men när jag var 25 år bröt jag ryggen i en ridolycka och fick en ryggmärgsskada som gör att jag idag sitter i rullstol.

Louise berättar om sin väg tillbaka efter olyckan och kampen för att få den hjälp hon behöver. Hon beskriver ett system där sjukhusvården fungerade väl, men att hon tvingades klara sig själv på hemmaplan. Efter att ha varit sjukskriven under en period fick Louise jobb på Team Olivia inom personlig assistans.

– Med min erfarenhet vet jag hur svårt det kan vara att få den hjälp man har rätt till. För mig är det en jätteviktig drivkraft, att se till att andra får den hjälp de behöver från Försäkringskassan eller kommunen. På så sätt kan jag bidra till att våra kunders liv fungerar. Människor som har rätt till hjälp ska ha den bästa hjälpen de kan få och krävs det att jag får kämpa extra för det så är det värt det.

Som uppdragsansvarig chef ansvarar Louise för ungefär 120 anställda, tio kunder och totalt uppemot 7 000 assistanstimmar i månaden. Utöver sedvanliga administrativa uppgifter som att se till att kunderna har assistenter på plats, dokumentation och semesterplanering innebär arbetet också en coachande roll och att säkerställa en god arbetsmiljö för medarbetarna.

– Det är viktigt för mig att både kunder och medarbetare känner att jag är tillgänglig för dem och att de kan prata med mig. Det är bra för arbetsmiljön. Jag tror också att uppskattning är väldigt viktigt och det behöver inte alltid vara stora saker. Varje fredag skickar jag ett sms och önskar en trevlig helg. Det är en liten men uppskattad grej. Mina medarbetare gör ett fantastiskt jobb och det berättar jag för dem.

Att som Louise vara 28 år och ha ett så omfattande personalansvar hör inte till vanligheterna. Men det finns flera anledningar till att just Louise ”Bissen” Svensson kanske är extra väl lämpad för uppgiften.

– Att jag drivit företag och vet hur det fungerar tror jag är en anledning till att jag fick ett chefsjobb. I den rollen jag har tror jag faktiskt att mitt handikapp är en bonus i det här fallet, jag har genom min egen erfarenhet förståelse för kunderna, vilket nog underlättar.

När vi kommer in på vad Louise är mest stolt över att ha åstadkommit funderar hon en längre stund innan hon svarar.

– Jag är mest stolt över mina medarbetare. Så om det är något jag är stolt över i min yrkeskarriär är att se när de blir bättre och bättre på det de gör. En prestation för mig kan vara att hjälpa en person få assistans så att hen kan förverkliga sina drömmar. Det är viktigt för oss. Vi jobbar för att hjälpa människor.

Vid sidan av sitt arbete på Team Olivia arbetar Louise ideellt på en stödförening inom psykisk ohälsa, SHEDO. Här stöttar hon personer som hör av sig via mejl eller en chattfunktion.

– Jag har själv psykisk ohälsa i bagaget och ser det som ett växande samhällsproblem, inte bara hos personer med funktionsvariation utan generellt. För mig är både fysisk och psykisk hälsa väldigt viktigt och det känns skönt att få hjälpa till på SHEDO.