Hoppa till innehåll

”Något som jag brinner extra för är att skapa ett bra arbetsklimat så att alla känner att det är kul att gå till jobbet”

Efter många år i tillverknings- och skogsindustrin lämnade Carina Olson Småland för att flytta till Stockholm och Praktikertjänst. Sedan november 2019 är hon vd och koncernchef på Praktikertjänst och menar att en bra ledare behöver vara lyhörd och respektfull.

Carina Olsson beskriver sig som en genuin ekonom eftersom hon har arbetat med ekonomi i hela sitt liv. Hon har framförallt arbetat i tillverknings- och skogsindustrin – tio år på ABB och därefter 15 år på Södra skogsägarna. Hon är född och uppvuxen i Blekinge men har bott i Småland i 30 år, där hennes barn också vuxit upp.

– För sex år sedan ryckte vi upp från Småland och flyttade till Stockholm hela familjen. Bakgrunden var att jag började som finansdirektör på Praktikertjänst och några år senare tog jag över som vd och koncernchef.

Att Carina började arbeta i vården var en ren slump berättar hon. Som ekonom menar hon att man inte är fast i någon särskild bransch utan kan ganska enkelt byta.

Efter att ha arbetat på Södra skogsägarna i 15 år kände hon att hon ville göra någonting annat och då kom möjligheten på Praktikertjänst.

– Det är nog den kooperativa modellen och långsiktigheten inom Praktikertjänst som gör att jag trivs i den här typen av verksamhet. Men även att det är delägarna som också själva utför vården.

Carina berättar vidare att hon nu, efter sex år på Praktikertjänst, förstått att vården är en bransch som engagerar och berör de allra flesta. Det är också en bransch som löpande utvecklas, och då tänker hon särskilt på digitaliseringen.

Hon poängterar hur viktigt det är att utvecklingen fortsätter eftersom det redan nu finns ett ökat vårdbehov. För att klara av att möta kraven från både patienter och beslutsfattare behöver vi digitalisera, menar Carina.

– Både utvecklingen och att det är en bransch som verkligen berör alla tilltalar mig. Vi ligger verkligen i tiden, vilket jag inte tänkte på när jag klev in i bolaget. Det är något som vuxit fram under åren.

Något som Carina menar bör prägla en bra ledare i vården är lyhördhet och respekt. Det menar hon behövs för att ledarskapet ska vara framgångsrikt.

– Det är viktigt att rätt person är på rätt plats när man bygger ett lag. Både centralt, i sitt eget team och ute i verksamheterna. Med rätt person på rätt plats når man bäst de mål och utmaningar man kan ställas inför, säger Carina.

När vi pratar om Carinas prestationer och vad hon är mest stolt över i sin yrkeskarriär svarar hon snabbt att hon utan vidare anser att den största prestationen i sin roll som vd på Praktikertjänst är hanteringen av pandemin, som bland annat ledde till att hela stödet för korttidspermittering betalades tillbaka till Tillväxtverket.

Hon berättar även att hon är stolt över steget att flytta till Stockholm och ta sig an rollen som finansdirektör i ett vårdföretag när hon precis fyllt 50 år.

– Här har jag stretchat mig själv ganska hårt och är idag väldigt nöjd och glad över att jag vågade ta det klivet.

I rollen som vd på Praktikertjänst har hon fått nytta av sina erfarenheter från sin tidigare roll som CFO på Södra skogsägarna. Där lärde hon sig bland annat att allt inte alltid går som planerat. Något hon även erfarit under pandemin. Hon säger att man i sådana situationer behöver hålla sig lugn och fokuserad, lösa en sak i taget och prioritera.

– Vad som driver mig är både utveckling och att utveckla människor och företaget. Jag är ingen förvaltare utan tycker om förändring och framförallt framsteg. Att se nya möjligheter och att alltid sträva framåt tycker jag är enkelt och det handlar inte alltid om att ta jättekliv men att hela tiden ha det på näthinnan. Det handlar ju om människor, och att utveckla dem gör att det är kul att gå till jobbet, säger hon och fortsätter:

– Något som jag brinner extra för är att skapa ett bra arbetsklimat så att alla känner att det är kul att gå till jobbet. Då presterar man bättre och tillsammans kan vi då skapa det värde som behövs för att företaget ska klara de uppställda målen.

Avslutningsvis berättar Carina vad hon anser karakteriserar en bra ledare. Det är en ledare som har modet att våga fatta beslut. Hellre fatta ett felaktigt beslut än att inte fatta något beslut alls, säger hon och fortsätter:

– Våga tro på din övertygelse och ha modet, det tror jag är absolut viktigast. Sen finns det många andra saker som är viktiga. Exempelvis att man måste vara närvarande, engagerad och föregå med gott exempel. Men om inte modet finns där blir det ganska slätstruket.