Hoppa till innehåll

Vård och omsorg – valfrihet på dina villkor

Alla borde ha rätt att välja vård och omsorg på sina egna villkor.

Att varje individ har olika preferenser, önskemål och behov är de allra flesta överens om. Därför borde rätten att välja sin vård och omsorg vara självklar i Sverige 2024. Men det är den inte. På många håll i landet är det fortfarande politiker som bestämmer åt dig var, när och hur det ska gå till. Våra medlemsföretag är redo att erbjuda den valfrihet som alla redan idag borde ha rätt till. För när det sker på dina villkor kan det bli helt rätt. Det vill vi visa med Gunillas, Annas, Olles och Pernillas historier.

”Jag skulle säga att jag har fått ett ovärderligt stöd av Lotta, genom alla graviditeter.”

– Pernilla Jernberg, patient på Sinnligt

Lotta Wiström jobbade på mödravårdscentralen i Uppsala när arbetsbelastningen blev för stor och hon kände att hon behövde en förändring. För Lotta var det drivet att inte vilja tillbaka till arbetsplatsen hon tidigare varit på – med för hög arbetsbelastning. Idag driver hon Sinnligt Barnmorskemottagning i Knivsta, trivs bra och känner att hon återigen kan göra ett meningsfullt arbete.  

Lotta är inte ensam, 62 procent av barnmorskestudenterna kan tänka sig att starta eget företag inom sin expertis någon gång under sitt yrkesliv. Läs mer om privat driven sjukvård här.

”Jag kände mig väldigt stolt när jag kom tillbaka till mitt rum sen och kände och tänkte att ja, det blir nog bra det här till slut.”

– Gunilla Anundsson, boende på Attendo Råbyvägen

När Gunillas man sedan 60 år gick bort i covid-19 flyttade hon ensam in på Attendo Råbyvägen. Gunilla kände sig ensam och utan någon att prata med, vilket gjorde att hon kände sig deprimerad och ville inte äta eller delta i aktiviteter med de andra på boendet. Efter försök från personalen och Gunillas barn vågade hon börja vara med på måltiderna och sakta men säkert började hon även delta på de aktiviteter som anordnas. Det blev bättre och bättre och nu mår hon bra och trivs bra på boendet.

Tack vare den valfrihet vi har får du själv välja vilket äldreboende du vill bo på. 9 av 10 äldre som bor i en kommun som infört Lagen om valfrihet, LOV, väljer vilket boende de vill bo på. Idag bor 20 procent i ett privat drivet äldreboende. Läs mer om privat driven äldreomsorg här.

”När jag simmar är det skitsamma att jag har en hjärnskada, jag simmar ändå.”

– Anna Holmlund, före detta skicrossåkare och assistanstagare

Den framgångsrika skicrossåkaren Anna Holmlund var under ett träningsåk med om en olycka och åkte i 70 km/h in i en isvägg. Skadorna på huvudet var så omfattande att läkarna trodde att hon aldrig skulle kunna gå eller prata igen. Sedan dess har det varit ett hårt jobb med både träning och hjärnvila, med hjälp av hennes personliga assistent Zandra Fjälkeby-Berg. Idag kan Anna både prata och gå – och hon har upptäckt simningen.

Drygt 76 procent av alla som har personlig assistans med beslut från Försäkringskassan har valt en privat utförare. De få publicerade brukar­undersökningar som finns på området visar att personer med funktionsvariation över lag är mycket nöjda med sin assistans. Läs mer om privat driven personlig assistans här.

”Om man går och samlar på sig massa frustration under veckan får man liksom sjunga ut.”

– Olle Gripenberg, boende på gruppboendet Skeppet

Olle Gripenberg bor på gruppbostaden Skeppet, som är en gruppbostad för personer med kognitiva funktionsvariationer. Olle har bott på boendet i snart sex år och har under denna tid blivit mer och mer självständig och tar med initiativ.

19 procent av landets LSS-bostäder och 25 procent av den dagliga verksamheten drivs av privata utförare. 80 procent av de privata boendena med särskilt stöd uppger att de boendes uppfattning används för att utveckla verksamheten. Motsvarande siffra för offentligt drivna enheter är 66 procent. Läs mer om privat driven individ- och familjeomsorg här.

Vad tycker svenskarna om valfrihet i vård och omsorgen?

89%

anser att det är rätt att man kan välja vilket sjukhus eller vilken vårdcentral man vänder sig till.

88%

anser att det är rätt att man kan välja var man ska bo när man är i behov av äldreomsorg.