Ett pinsamt och skakande lågvattenmärke, Ardalan Shekarabi

Det funkar inte riktigt med skämskudde när man läser tidningen. Men när jag ser Ardalan Shekarabis debattartikel i dagens UNT är det kudden jag greppar efter.

Artikeln utger sig för att handla om hur Socialdemokraterna vill öka kvaliteten i välfärden. Snarare borde Shekarabi (eller de spökskrivare han möjligen anlitar) fundera över hur partiet kan öka kvaliteten på sina debattartiklar. Detta är ett lågvattenmärke.

Jag tänker inte i första hand på staplandet av tomma retoriska figurer, som ”vinstdrivande bolag får fritt spelrum”, ”Guldruschen är över”, ”det är rovdriften vi vill åt” – även om avsaknaden av konkreta politiska förslag är tillräckligt anmärkningsvärd. Det är inte heller Shekarabis uppenbara skygglappar när det gäller de fakta som finns i ämnet: Kvaliteten överlag är oftast bättre i privat driven vård och omsorg, har bland andra Socialstyrelsen visat. Den fria etableringsrätten har inte på något sätt motverkat principen vård efter behov. Tvärtom är det där landsting och kommuner inte förmår att möta behoven som företagen ser en möjlighet till framgångsrik etablering.

Nej, det är när Ardalan Shekarabi menar att ”rovdriften” går ut över ”våra äldre vars blöjor som vägs”. Var har han varit det senaste året? Kan det stämma att han gått på 10-talets Råttan i pizzan-skröna? Det missförstånd som så många försökte göra till symbol för de giriga kapitalister som landets tusentalet äldreomsorgsföretagare beskylldes för?

Man kan tro att alla seriösa debattörer vid det här laget vet att blöjvägningen i själva verket är ett led i modern inkontinensvård. Att inkontinensskydden vägs för att anpassas optimalt. Senast skrev Lena Mellin om detta i Aftonbladet, bland annat efter att en Novusmätning beställd av oss visat att nära hälften av de rödgröna vårdpolitikerna fortfarande trodde att blöjor vägdes av girighet.

Att Ardalan Shekarabi tycks ingå i den gruppen gör mig besviken. Jag känner honom som en ytterligt seriös politiker, som vill bygga sina ställningstaganden på fakta, inte på skrönor. På något sätt hoppas jag bakom skämskudden att det är undermåliga spökskrivare som ligger bakom artikeln, som Shekarabi i den hetsiga valspurten inte hunnit läsa.

Jag utgår ifrån att han snarast förklarar sig.