Hoppa till innehåll
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård

Regeringen har ett problem – våra medlemmar är en del av lösningen

Om lite drygt ett år ska förslagen kring en Nationell vårdförmedling presenteras. Det är ett utmärkt initiativ för att använda landets kapacitet bättre – och ge landets alla patienter chans till vård i tid. Men att det kommer bli bättre är en klen tröst för alla de hundratusentals människor som kommer tillbringa långt fler än tre månader av nästa år i vårdkö.

Tidsplanen borde också oroa de politiker som gått till val på kortare vårdköer. Oavsett en blixtsnabb process av beredning, formulerande av uppdrag, rekrytering osv är det svårt att se att någon Vårdförmedling är på plats före valet 2026. 

Inte mycket tyder heller på att det kommer finnas någon vård att förmedla. 

2 av 3 är oroliga att få vård i tid

De växande vårdköerna har normaliserats. Det är ett problem. Löften om en vårdgaranti som inte hålls urholkar förtroendet. Och det är en myt att svenskar gillar att stå i kö. Faktum är att 2 av 3 är oroliga att inte få vård i tid när de behöver den. 

Vårdköerna, och de stora regionala skillnaderna, tyder på att en diskrepans mellan behov och tillgång. Samtidigt vittnar många av våra medlemmar om att det inte skulle behöva se ut så här. ”Vi kan göra mer”.

Förslag för att även på kort sikt korta vårdköerna

Det förslag Vårdföretagarna nu presenterar är en del av lösningen på regeringens, regionernas, personalens och framförallt patienternas problem. Istället för att år efter år misslyckas med väntetiderna krävs ett nytänk.

Genom att ta ett nationellt ansvar för att finansiera den vård som idag saknas finns inga hinder att faktiskt se till att alla som behöver en operation också får den – inom vårdgarantin. Det är dessutom hänsynsfullt mot skattebetalarna; pengarna går enbart till faktiskt utförd vård – vård som hos privata aktörer ofta dessutom kostar mindre än inom den offentlig organiserade vården.

Om modellen är effektiv kan den byggas ut och omfatta fler diagnoser. Under tiden kan organisationerna skala upp på ett hållbart sätt – inte minst för att säkerställa utbildning och fortbildning. Så förbereds en framgångsrik sjösättning av den nationella vårdförmedlingen.

I september 2026 är det dags för val. Det är hög tid att vårda vallöftena. Och det är hög tid att verkställa vårdgarantin.