Vård­företagarnas valkampanj 2014: Slår hål på myter varje dag fram till valet

Debatten kring en av valets viktigaste frågor – välfärden och möjligheter med privat drivna vård- och omsorgsföretag – präglas av myter och okunskap. Konsekvenserna av ett eventuellt etablerings- och/eller vinstförbud påverkar en betydande del av befolkningen både på kort och lång sikt. För att slå hål på fördomarna arbetar nu Vårdföretagarna med följande fyra kunskapshöjande aktiviteter inför valet.

 

Sverigeturné till 30 orter
Under sommaren och hösten besöker Vårdföretagarna 30 kommuner för att diskutera framtiden för den moderna välfärden och de privata alternativen. Vi möter lokala (S)-representanter och besöker lokala vård- och omsorgsföretag samt anordnar pressträffar. Turnén har exempelvis varit i Norrköping, Malmö och Karlstad, och kommer framöver även besöka bland annat Boden, Jönköping, Göteborg, Hudiksvall, Skövde och Luleå.

Mytkalender
Från och med den 19 augusti räknar vi ner till valdagen genom att varje dag avslöja sanningen bakom en myt som rör vård- och omsorgsbranschen. Kalendern publiceras på Facebook-sidan till Vi gör skillnad! och på uppropets Twitterkonto @vigorskillnad. På sajten www.vigörskillnad.se kommer alla sanningar att samlas under fliken Mytkalendern

Exempelvis myten om kissblöjan – vår tids "råttan i pizzan" – avslöjas redan allt oftare, nu senast i Åsa Mobergs krönika i DagensSamhälle.

Valfilmer om fyra myter
För att på ett informativt och tydligt sätt krossa fördomar har Vårdföretagarna tagit fram fyra kortfilmer. Filmerna behandlar de vanligaste myterna och presenterar konkret fakta: 
► Att driva företag inom vård och omsorg är rena guldgruvan. Eller?
► Medarbetare hos privata vårdgivare vantrivs på jobbet. Eller?
► Blöjor vägs för att tjäna pengar. Eller?
► Privata alternativ håller lägre kvalitet. Eller?

Uppropet Vi gör skillnad!
Vi gör skillnad! är ett partipolitiskt oberoende upprop. På sajten www.vigörskillnad.se finns fakta, fördomstest, filmer och case från vardagen inom den privata vård och omsorgen. Skriften Privat Vårdfakta, som distribuerats till Sveriges politiker och opinionsbildare, finns också för nedladdning. Uppropet lyfter de 11 000 företag och 160 000 medarbetare som gör skillnad varje dag och bidrar till en modern välfärd.