Hoppa till innehåll

Frågan om fri etableringsrätt tillhör de mest svårgripbara i vårddebatten, det är väl därför den debatterats så lite – Åsa Moberg

Debatten Etableringsfrihet – en förutsättning för valfrihet fortsätter på newsmill.se. Först ut var Socialdemokraternas Ylva Johansson som talade emot etableringsfrihet.

Widar Andersson, tidigare riksdagsledamot (s) och idag aktiv som politisk chefsredaktör på folkbladet Östergötland anser att politikerna aldrig kommer att kunna planera fram en fungerande vårdmarknad och menar att kommande reformer är behövliga.

– Tidigare gällde i fallande ordning stat/landsting- vårdgivare – medborgare/patient. Idag håller kuttingen på att vändas. Idag råder snarare Medborgare/patienter – vårdgivare – stat/landsting. "Sjukvård för alla efter behov".

Dock sätter politiken käppar i hjulet.

– I den ena ringhörnan står Mittenvänsterpartierna och bevakar statens och landstingens makt och inflytande. I den andra ringhörnan står Mittenhögerpartierna och pushar på vårdgivarnas makt och inflytande.

Författaren Åsa Moberg som senast gav ut Allt är möjligt – En välfärdsdagbok skrev idag om att dagens regleringssystem har små förutsättningar att fungera och att fri etablering är nödvändigt för den framtida sjukvården.

– Min misstro mot politikens makt över sjukvårdens etableringar grundar sig i en generell misstro mot ransoneringssystem. Hur kan någon försvara ett system som begränsar produktionen på ett område där människornas behov är oändligt?

Sjukvård och omsorg tillhör de områden i samhället där politiska regleringar fortfarande betraktas som det naturliga tillståndet. Varför denna eftersläpning finns har jag svårt att förstå… Frågan om fri etableringsrätt tillhör de mest svårgripbara i vårddebatten, det är väl därför den debatterats så lite.

Vård och omsorg är livsnödvändigt, javisst. Men det är mat också, och där finns inga statliga regleringar… Om en rättvis vård innebär att vården ska vara lika överallt handlar det om en ouppnåelig utopi.

Följ debatten på newsmill.se