Hoppa till innehåll
Familj i soffa

Familjehemmen berättar: Tonåringen som blommade ut i familjehemmet

”Ni skulle verkligen passa som familjehem”. Orden från de nära vännerna, med egen erfarenhet av att ta sig an barn och unga, fick Malin och Lars att fundera och så småningom ta steget. Sedan dess har åtta år passerat och flera av barnen som paret tagit sig an är nu unga vuxna med goda framtidsutsikter.

– Vi kände att det här med att vara familjehem är ett väldigt stort ansvar, så det tog ett tag innan vi bestämde oss. Vi tog kontakt med ett företag som tillhandahåller konsultstödda familjehem och fick gå igenom en omfattande process. De var här vid sex tillfällen, gjorde djupintervjuer och så fick vi gå utbildningar, berättar Malin.

Jobbiga frågor
Malin beskriver ett av Vårdföretagarnas större medlemsföretags rutiner för att undersöka det blivande familjehemmets förutsättningar att ta emot placeringar av barn och unga. Malin och Lars, som bor i en kommun i Västra Götalands län, blev godkända.

– Det kom hit en 15-årig tjej som inte fått den omsorg hon behövde, hade det psykiskt svårt och väldigt tufft med skolan. I början tyckte hon att det var jobbigt med alla frågor vi ställde, ”när kommer du hem?”, ”vart ska du nu?”. Sådana frågor ställde vi ju alltid till våra egna barn när de bodde hemma. I efterhand har hon berättat att hon gick och väntade på att fasaden skulle rämna.

Tryggt konsulentstöd
Men fasaden rämnade inte – för det var ingen fasad. Det var ett välfungerande familjehem som gav en tonårstjej den omsorg som de flesta tar för given. Malin och Lars har genom åren tagit emot flera barn och unga, både som jourhem för kortare perioder till familjehemsplaceringar som varat i många år. Svåra uppdrag där det, i vissa fall, handlar om barn som lever med skyddad identitet på grund av en allvarlig hotbild. Paret har erfarenhet av att ta emot direkt från kommunen och via företag med konsulentstöd.

– Jag vill inte ta emot direkt från kommunen igen, de har inte tid att stötta oss tillräckligt. Vi är vana vid att få väldigt mycket stöd av vår kontaktperson på företaget. De kommer hem till oss varannan vecka och en gång i månaden har vi handledning. Vi får gå utbildningar och träffa andra familjehem för att utbyta erfarenheter, det är värdefullt. De frågar alltid om vi behöver någonting och vi har möjlighet att ringa dygnet runt. Det känns tryggt.

På frågan om vad konsulentstödet betyder för möjligheten att verka som familjehem funderar Malin en stund och konstaterar:

– Otroligt mycket. Om vi inte fick ett så bra stöd skulle vi nog slutföra de placeringar vi har just nu, men inte ta oss an nya. 

En ljus framtid
Med Malins och Lars hjälp blev tonårstjejen alltmer bekväm och trygg i sin tillvaro. Malin lyfter konsulentstödet som särskilt värdefullt i kontakterna med skolan, inte minst när de föreslog att minska närvarokrav och antalet undervisningstimmar för flickan. Malin fick stöd för sin hållning: att dra ner på tiden i skolan skulle snarare stjälpa än hjälpa.

– Vi kunde hjälpa henne att klara högstadiet och hon sökte vidare till gymnasiet. Det fixade hon galant!

Åtta år har passerat sedan den 15-åriga tjejen sov sin första natt i Malins och Lars trygga hem. Med omsorg, hjälp och stöd från närvarande vuxna tog hon sig igenom de tuffa åren. Hon har fått kämpa hårdare än många andra för att ge sig själv möjlighet till en ljus framtid.

– Problem går att lösa och allt kan bli bra. Idag jobbar hon i restaurangbranschen, fast just nu är hon föräldraledig med sitt första barn. De kommer hit och hälsar på i helgen.

I artikeln används fingerade namn för att inte röja den intervjuades eller andras identitet. Bilden som används är en genrebild.