Hoppa till innehåll

Privata alternativ behövs för att utveckla äldreomsorgen

I gårdagens Agenda debatterades privata alternativ i äldreomsorgen. Det som föranledde debatten var ett uttalande från finansminister Magdalena Andersson om att pandemin kommer att leda till färre privata alternativ i välfärden. Exakt hur preciserades dock inte under debatten. Frågan om Magdalena Andersson ville se färre privata alternativ besvarades heller inte.

Argumenten om varför fler privata alternativ inte var önskvärda var inte övertygande. Påståenden om att uttag av vinster skulle vara ett stort problem stod i bjärt kontrast mot inslaget i Agenda där både kommunal och privat hemtjänst vittnade om en ersättning som var så låg att de fick vända på varje slant. Med skillnaden att den privata utföraren fick betydligt mindre i ersättning – och ändå lyckades leverera det kommunen beställt.

En färsk forskningsrapport från Institutet för näringslivsforskning (IFN) visar, tvärtemot finansministerns tes, att privata alternativ behövs och utvecklar äldreomsorgen. Forskningen visar att privata aktörer bidrar till högre kvalitet i äldreomsorgen och till höjd produktivitet. Genom nya organisationsformer och arbetssätt utmanar privat driven omsorg den offentliga. Konkurrensen leder till att alla aktörer måste stå på tå och vässa sin verksamhet för att hävda sig. Ser man till forskningen bör därför privata alternativ fortsatt vara en viktig del av välfärden. Debatten om hur äldreomsorgen ska utvecklas måste baseras på fakta och inte drivas av ideologi. Då måste vi se bortom frågan om driftsformer och ta tag i de verkliga problemen.