Hoppa till innehåll
”Jämställda vindar blåser över börsen. För första gången krymper de ojämställda listorna, samtidigt som de jämställda bolagen brer ut sig över börsen. Antalet vd-kvinnor ökar i en aldrig förr skådad takt. Trots detta går det inte att blunda för att en fjärdedel av börsens bolag helt saknar kvinnor i ledningsgruppen. Åtta av tio ledningsgrupper domineras fortfarande av män.”

Så inleder stiftelsen Allbright sin rapport En spricka i glastaket, som publicerades häromdagen. Det bolag med procentuellt sett flest kvinnor på ledande befattningar är Humana där 60 procent av ledningen består av kvinnor. Även Ambea placerar sig på Allbrights ”gröna lista” över jämställda bolag.

Vårdföretagarna arrangerade under Almedalsveckan ett seminarium med den (för vissa) provocerande titeln Välfärdens kvinnor – motvikt till gubbväldet. Där diskuterade jag tillsammans med Christina Wahlström från Mama Mia, Eva Nilsson Bågenholm från Humana, Jessica Stark från Styrelseakademien och Anneli Nordström från Feministiskt initiativ om vården och omsorgen skulle kunna fungera som en motor för att förse näringslivet med kvinnor till toppositionerna. Jag tror att svaret är ja, men vi har en bit kvar att vandra.

I vården och omsorgen drivs en majoritet, 55 procent, av de 14 000 företagen av kvinnor. Det är en nästan dubbelt så hög andel som i övriga näringslivet. Valfrihetsreformerna har inneburit en revolution för kvinnors företagande, fråga bara Christina Wahlström som redan i slutet av 80-talet startade mödravårdsföretaget Mama Mia. Hennes väg har kantats av systemstrider som vi dessvärre har sett en fortsättning på under senare år. Medan andra branscher har en självklar roll som leverantörer till det offentliga på affärsmässiga grunder, tvingas den kvinnodominerade vården och omsorgen ständigt försvara sitt existensberättigande. ”Jaså, ni nöjer er inte med att driva verksamheten ideellt, det ska vara vinst också?”

Valfrihetsreformerna i vården och omsorgen har kommit till för att stärka patienternas och brukarnas ställning. Att ge människor, oavsett inkomst, rätt att välja och välja bort. Det finns idag ett grundmurat stöd för den valfriheten bland svenska folket. För att den ska upprätthållas måste personer med stark drivkraft – ofta med en bakgrund i den offentliga vården och omsorgen – ha möjlighet att driva livskraftiga företag. Det är så vi utvecklar den gemensamma välfärden och ger de som arbetar i den möjlighet att växa, avancera och göra karriär.

Oavsett hur vår nästa regering ser ut hoppas jag att vi en gång för alla kan komma överens om att det är hög tid att skifta fokus. Från vinstdebatt till frågor om hur fler kan bidra mer till att kapa vårdköer och lösa äldreboendebristen, bland mycket annat.

Våra medlemsföretag vill vara med. Framstegen på jämställdhetsområdet får vi på köpet.

Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör Vårdföretagarna