Hoppa till innehåll

Den politiska ledningen i landstinget Sörmland tog för ett år sedan bort patientavgiften för besök i primärvården. Detta beslut påverkar numera inte bara sörmlänningarna, vårdgivarna där och landstingets egen ekonomi, utan kan få konsekvenser för fler.

Sedan den 1 januari i år äger den digitala vårdgivaren Doktor.se Vingåkers vårdcentral i Sörmland. Det gör att när medborgare, oavsett var de bor i landet, vänder sig till Doktor.se för digitalt erbjuden vård så behöver de inte heller betala någon patientavgift. Skälet är att Patientlagen slår fast att patienten har rätt att söka öppenvård över landstingsgränserna. Enligt SKL:s jurister omfattas även digitala vårdtjänster av reglerna för vård i andra landsting.

Den digitalt erbjudna våren ökar snabbt i omfattning. Det är en utveckling som vi måste bejaka och omfamna. Den tekniska utvecklingen ger nya möjligheter till tillgänglig vård för patienten och är nödvändig för att klara de ökande vårdbehoven. Men teknikskiften utmanar regelverken och sättet att styra och organisera vården.

Sveriges landsting och regioner sätter själva sina patientavgifter. Vårdföretagarna har i många sammanhang pekat på vådan av det som i praktiken kan handla om 21 olika regelverk. Olikheterna skapar ojämlikhet för patienterna, som behandlas olika beroende på vart i landet de råkar bo. Att en digital vårdgivare nu kan erbjuda avgiftsfri sjukvård för patienter från hela landet sätter än en gång ljuset på hur tokigt det är att olika landsting har olika regler och avgifter.

För en patient listad hos en husläkarmottagning i Stockholmstrakten måste det te sig obegripligt att hen ska betala en patientavgift om 200 kronor för ett digitalt läkarbesök hos sin husläkare, men däremot slipper att betala avgiften om hen vänder sig till Doktor.se.

Vi uppmanar landstingsledningarna och SKL att enas om att hantera patientavgifterna lika. Vi skulle, i all välmening, avråda landstingspolitikerna från att följa landstinget i Sörmlands exempel. Vår bedömning är att riskerna för överkonsumtion av vård ökar utan patientavgifter. Med tanke på de stora vårdbehoven måste vi vara varsamma om de ekonomiska resurserna till sjukvården.

Utvecklingen av digitala vårdbesök har gått snabbt. När Patientmaktsutredningen år 2013 lämnade sitt förslag till patientlag fanns inte digitala vårdbesök på dagordningen. När en göteborgare idag via nätet kan möta en läkare, som kanske också sitter uppkopplad i Göteborg, tycks det bakvänt att se det som att patienten sökt vård i landstinget Sörmland (eller i Region Jönköping för ett par andra digitala vårdgivares del). Vi har svårt att tro att det skulle ha varit lagstiftarens intentioner att digitala vårdbesök skulle betraktas som utomlänsbesök. Så förutom att landstingen behöver enas om sina regelverk bedömer vi att regeringen bör ta initiativ till att se över patientlagen. Det behövs en nationell lagstiftning som går bättre hand i hand med den digitala utvecklingen.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna
Karin Liljeblad, näringspolitisk expert Vårdföretagarna

Artikeln är pubicerad i Dagens medicin 2018-01-15
https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/01/15/lagstiftningen-har-inte-hangt-med-den-digitala-utvecklingen/