Hoppa till innehåll
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård

Debattartikel i Dagens Medicin: Fler privata operationer kapar köer och kostnader

Vårdföretagarna har låtit analysföretaget Sirona jämföra pris och kvalitet för fyra vanliga ingrepp i två stora regioner, Skåne och Västra Götaland. Kostnaderna för höftledsoperationer, knäledsoperationer, gråstarrsoperationer och framfallskirurgi i offentlig respektive privat regi har jämförts. Skillnaderna är stora, skriver Karin Elinder.

Sverige har rekordlånga vårdköer och väntetider till operation. Samtidigt larmar regionerna om en svår ekonomisk situation. I en ny rapport framgår att privata vårdgivare kan operera betydligt fler patienter till en klart lägre kostnad än regionerna, med motsvarande eller bättre kvalitet. Det borde vara en förlösande signal till Sveriges regioner att öka sina samarbeten med privata vårdgivare. Regionpolitiker har ett ansvar att säkerställa att regioninvånarna får mesta möjliga vård per skattekrona, skriver Vårdföretagarna i en debattartikel i Dagens Medicin.