Privata vårdgivare gör sjukvården mer tillgänglig

Vårdföretagarna visar i en ny rapport att privata vårdgivare har en tydligt positiv effekt på vården genom att öka tillgängligheten, kapa köerna och bidra till en effektivare användning av vårdens resurser. Patienter i mindre välsituerade förorter som Angered, Rosengård och Tensta har fått bättre tillgänglighet när privat drivna vårdcentraler öppnat. På mängder av orter utanför storstäderna, t ex Avesta, Falköping och Härnösand, har valfriheten också ökat.

 

På sex år har antalet privat drivna vårdcentraler nästan fördubblats, från 263 stycken till 489 stycken 2013. Vårdvalet har lett till att det totala antalet vårdcentraler i landet har ökat med 18 procent mellan 2007 och 2013. Sedan vårdvalet i primärvården infördes har nästan en halv miljon svenskar fått en vårdcentral inom fem minuters avstånd med bil.

– De politiker som vill begränsa, eller helt förbjuda, privata vårdgivare borde ge svar på varför de i praktiken vill ha det offentliga monopolet tillbaka, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna. 

Tillgängligheten har också förbättrats i form av fler läkarbesök, utan att kostnaderna ökat. Även tillgängligheten via telefon har ökat. Nöjdast med telefontillgängligheten är patienterna i de landsting som har högst andel privat drivna vårdcentraler.

Rapporten visar vidare hur privata vårdgivare och vårdval kortar väntetiderna inom specialistvården. Ett exempel är vårdvalet för gråstarrsoperationer i Region Skåne. För två år sedan blev en tredjedel av de skånska patienterna med grå starr opererade inom 30 dagar. I dag får dubbelt så många – två av tre – sin operation inom 30 dagar. När vårdval för höft- och knäprotesoperationer infördes i Stockholm kunde 600 fler operationer genomföras, samtidigt som kostnaderna minskade med tio miljoner kronor (år 2011 jämfört med 2008).

– De privata vårdgivarna är en omistlig del av hälso- och sjukvården, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna. De ökar tillgängligheten i primärvården, kapar köer och ger mer vård för skattepengarna. 

 

Läs hela rapporten här.
 

För frågor, kontakta:


Håkan Tenelius, näringspolitisk chef

Tel: 072 742 6924
hakan.tenelius@almega.se
 
Sverigekarta_Low