Vårdföretagarnas kommentar till Stefan Löfvens utspel idag: Transparensen måste vara ömsesidig

Vi är positiva till en öppen redovisning av hur överskott används, av kvalitetsarbete och kvalitetsresultat. Men samma transparens måste gälla också för kommunal och landstingsdriven verksamhet. Det är lika viktigt att medborgarna kan se att skattepengarna används rätt i kommunala enheter. Då minskar risken för ineffektivitet och kvalitetsbrister även där.

 - Vi är positiva till en öppen redovisning av hur överskott används, av kvalitetsarbete och kvalitetsresultat. Men samma transparens måste gälla också för kommunal och landstingsdriven verksamhet. Det är lika viktigt att medborgarna kan se att skattepengarna används rätt i kommunala enheter. Då minskar risken för ineffektivitet och kvalitetsbrister även där.

Det säger Håkan Tenelius, Vårdföretagarnas näringspolitiske chef, i en kommentar till den socialdemokratiske partiledaren Stefan Löfvens uttalande i Dagens Nyheter idag om hur vinster i välfärden kan begränsas. 

- Det är viktigt att klara ut vad syftet är med transparensen i ekonomin. Vill man försäkra sig om att företaget har långsiktig bärkraft och inte tillämpar osunda bonussystem, eller ska kommunpolitiker kunna hindra att överskott i en vårdcentral används till att bygga upp en annan? Här finns en risk för byråkrati och godtycklighet som inte självklart gynnar utvecklingen av välfärden.

- Ett konkurrensneutralt meddelarskydd välkomnas av företagen, som oftast redan har meddelarskydd i sina avtal. Samtidigt är det viktigt att både företag och kommuner åstadkommer en kultur på arbetsplatserna där Lex Sarah och Lex Maria är de självklara redskapen när larmet måste gå, säger Håkan Tenelius.

För frågor, kontakta:
Håkan Tenelius
näringspolitisk chef
tel: +46 (0)8 762 69 24
hakan.tenelius@almega.se
www.vardforetagarna.se 
Vårdföretagarbloggen