Hoppa till innehåll

I Region Stockholms omställningsplan  kan man läsa att ”omställningsplanen har tagits fram med ett särskilt fokus på att säkerställa jämlik vård”. 

Patienter oroliga för förändringen

Igår meddelades att Maria beroendeakut och avgiftningen på Maria sjukhus på Södermalm läggs ned till årsskiftet. DN rapporterar att det rödgröna styret beslutat att verksamheterna, som funnits i lokalerna sedan 1960-talet ska bort. 

De 10 000 patientbesök som äger rum på beroendeakuten på Södermalm varje år ska nu flyttas till Kungsholmen. Den slutna beroendevården ska ”centraliseras”. I DN berättar enhetschefen om vikten av tillgänglighet, samordning och samarbete med andra mottagningar på Södermalm för att vården ska fungera. DN har också talat med missbrukare i området, som är oroliga för förändringen. 

Jämlik vård?

Jämlik vård. Nej, det som nu pågår är ett snabbt genomdrivet experiment som kommer att drabba stockholmarna och stockholmsvården hårt under lång tid framöver. 

Det går snabbt att riva sönder. Att bygga upp tar tid. Att bygga förtroende och fungerande samarbeten med samhällets mest utsatta går inte i en handvändning.

Jämlik vård. Man kan kalla nedläggningen av Maria beroendeakut och avgiftningen på Maria sjukhus för många saker. Jämlik vård är det då inte.