Hoppa till innehåll

Antje Dedering har gjort sina två första veckor som förbundsdirektör för Vårdföretagarna.

Välkommen till Vårdföretagarna! Vilka är dina intryck hittills?

– Mycket positiva! Jag har träffat styrelsen och flera företrädare för både stora och små medlemsföretag men jag har också hunnit med att lära känna medarbetarna. En av anledningarna till att jag tackade ja till tjänsten som förbundsdirektör är att det var så tydligt att det finns en mycket stark drivkraft hos våra medlemmar och en professionell medarbetargrupp. På så sätt kan vi göra skillnad. Den bilden har jag också på kort tid fått bekräftad. Eftersom jag har en bakgrund på Almega förstår jag organisationen väl och har därför kunnat fokusera på att sätta mig in i angelägna frågor för våra medlemsföretag. Samtidigt är jag ny på jobbet och mycket ödmjuk inför att det tar ett tag att få grepp om alla delar.

Du kommer närmast från en tjänst som förhandlingschef på Visita och har tidigare varit chef för arbetsgivarservice på Almega. Med din långa erfarenhet av arbetsgivarfrågor, vad blir viktigt för Vårdföretagarna framöver?

– På kort sikt ligger avtalsrörelsen framför oss, där vårt uppdrag är att se till att kollektivavtalen utvecklas i en riktning som stärker våra medlemmars verksamheter och konkurrenskraft. Kollektivavtalen ska ge de bästa förutsättningarna för både företag och medarbetare, då skapar vi långsiktigt hållbara företag och arbetsplatser. Den uppgiften ser jag fram emot att ta mig an, tillsammans med våra förhandlare och delegationer från medlemsföretagen.

– I ett längre perspektiv behöver vi utveckla strategin i arbetsgivarfrågor. Hur kommer rollen som arbetsgivare i vården och omsorgen förändras? Vilka förutsättningar och villkor krävs för att kunna leva upp till nya krav och förväntningar? Att tydliggöra vår position i de frågorna blir viktigt, liksom att upprätthålla och fördjupa dialogen med fackförbunden.

I Januariavtalet finns flera viktiga punkter för våra medlemsföretag. Vad tror du hamnar i fokus under 2020?

– Våra näringspolitiska fokusområden är väl valda för att svara upp mot punkterna i Januariavtalet. Likvärdiga villkor för verksamheter, oavsett driftsform, är ett exempel. Ett annat är momsfrågan. Det har tagits några viktiga steg, men det finns mycket kvar att göra. Våra medlemsföretag är och ska vara en naturlig del av välfärdens vardag men då krävs det likvärdiga villkor och förutsägbarhet – därigenom kan de bidra ännu mer.

– Jag upplever att tillgänglighetsfrågan dominerar i debatten. Stabsläge på akutsjukhus, press på primärvården och brist på äldreboenden är några exempel. Våra medlemsföretag står redo att bidra med bra arbetssätt och innovativa lösningar. Det hade vi gärna lyft i regeringens välfärdskommission där vi inte är med, vilket vi borde varit. Men vi har hittat och kommer att hitta andra sätt att bidra med våra idéer.

Avslutningsvis, vad tycker du om att göra på fritiden?

– Önskar att jag kunde säga att jag spenderar mycket tid med mina tvillingdöttrar, men de har flugit ur boet för studier i Lund. Istället blir det ganska mycket träning, framförallt tennis. Men där jag verkligen tankar energi är i sällskap med vänner och att vara i skärgården med min man – det sistnämnda är en riktig lisa för själen.