Efterlyses: Välfärdsengagerad socialdemokrat

Almedalsveckan är snart här. Men det saknas fortfarande en socialdemokrat! Vi är helt säkra på att du finns någonstans, men inte var. Därför denna efterlysning.

För tredje gången genomför Vårdföretagarna miniseminariet ”Förhör en direktör” vid årets Almedalsvecka. Förhören kom till när omvärlden med viss rätt kritiserade oss för att bara lyfta fram mindre vårdföretag i vår kommunikation. Någon påstod till och med att VD:arna i de stora företagen gömde sig bakom de tusentals småföretagarna i vården. Därför bjöd vi in röd-gröna politiker att utan begränsningar fråga ut direktörerna i storbolagen. Förhören filmades och spreds sedan via sociala medier, och har setts mer än tiotusen gånger.

Politikerna har helt klart uppskattat förhören. Förra året utbrast Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist att det var ”hiskeligt roligt att vi som politiker får ställa frågorna”, i Almedalen var det alltid annars tvärt om menade han.

Men i år har vi av någon outgrundlig anledning misslyckats med att fylla en av de socialdemokratiska förhörsledarplatserna. Miljöpartisterna var inget problem, de är på plats – ett språkrör och ett landstingsråd. Och en socialdemokrat hittade vi direkt – en gruppledare i Socialutskottet.

Men sedan tog det stopp. Vi började med att fråga civilministern, redan i mitten av februari. Men han var redan inbokad under det tidsspann vi kunde erbjuda. Därefter har vi frågat alla möjliga politiker som vi vet är engagerade i välfärden och vinstfrågan – i Finansutskottet, i en rad landsting (bland annat Stockholms läns), i flera kommuner (till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna och Luleå) och nu senast i Välfärdsutredningen.

Men alla har avböjt, förutom Välfärdsutredningen som inte svarat.

Så nu går vi ut med en efterlysning:

Var finns du, välfärdsengagerad socialdemokrat som någon gång tvivlat på att stora, privata företag är det rätta för vård och omsorg? Du som undrat om riskkapitalbolag verkligen är seriösa ägare, eller om de egentligen bara är intresserade av vinst, kosta vad det kosta vill. Du som funderar på hur vinster kan regleras – eller om det möjligen finns andra sätt att säkra kvaliteten i vården. Här har du chansen att få alla de frågor besvarade som du rimligtvis går och bär på.

Jag vet att du finns någonstans – hör av dig!