Trotskister bakom vinstdemonstrationerna

På måndag, den 17 september, hålls demonstrationer i Stockholm och Luleå för ett förbud mot vinster i välfärdsföretag. Arrangör är nätverket ”Välvärd utan vinst”. Demonstrationen i Stockholm går mot Riksdagshuset, där ett ”gatans parlament” ska hållas. 

Detta nätverk saknar inte betydelse för den debatt som nu rasar om vinster i välfärden. Nätverket stod bakom den debattartikel i Aftonbladet som var startskottet för kampen på LO-kongressen, som ju slutade i ett beslut om förbud. Mot LO-ledningens och Kommunals vilja.

Därför finns det skäl att granska sällskapet närmare.

Till att börja med måste man konstatera att ”Välfärd utan vinst” inte är samma sak som nätverket ”Gemensam välfärd”, även om de av allt att döma har samma mål. Skillnaden tycks vara, förutom att Göran Greider är med i det ena men inte det andra (nu har jag glömt vilket – eller är han trots allt med i båda?), att ”Gemensam Välfärd” är något äldre och kanske något mindre lagd åt traditionell klasskampsestetik.

Visst finns det etablerade och ansedda politiker bakom uppropet. Tidigare riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand (S) är med, liksom vänsterpartisterna Ann-Margreth Livh och Birgitta Sevefjord. Det är deras sällskap som förskräcker. Flera av de aktiva kommer från det trotskisktiska Rättvisepartiet Socialisterna, bland andra Bilbo Göransson. Göransson var ett av de mest aktiva ombuden i LO-kongressens vinstdebatt. Han har bland annat sällskap av partikamraterna Sanna Tefke och Petri Myllykoski, som båda kandiderade i riksdagsvalet senast.

En annan trotskist bland de initiala undertecknarna är Alex Fuentes, Socialistiska partiet. Något mindre trotskiskt är förmodligen Barbara Brädefors, från det (vad jag vet fortfarande) sovjetvänliga SKP.

Jag skriver detta eftersom jag tror att många har uppfattningen att dessa nätverk och deras demonstrationer drivs och befolkas av människor med högst normala politiska värderingar, och som är oroliga för vår välfärd. Så är inte riktigt fallet. Krafter är inblandade som har en något annan agenda. Det räcker med att läsa Rättvisepartiet Socialisternas marknadsföring av evenemanget för att inse detta.

Och ja – givetvis är Sven Wollter med i båda.