Hoppa till innehåll

Kommunal lanserade nyligen en kampanj med udden riktad mot Vårdföretagarna. I kampanjen finns skrivningar som ”Sätt stopp för Vårdföretagarnas attack på välfärden”, ”Rädda välfärden från att kollapsa!” och ”Varje dag utför alla som jobbar inom vård och omsorg livsviktiga jobb. Vårdföretagarna håller inte med”. Därutöver förekommer en rad felaktiga påståenden.

Vi är förvånade och besvikna över det anmärkningsvärt höga tonläget och retoriken som riktas mot oss. Det är en ovärdig ton. I synnerhet som det, åtminstone i vår mening, inte reflekterar det goda, konstruktiva och respektfulla samtalsklimat som vi upplever i förhandlingsrummen.

Vi har också fått flera reaktioner från medlemsföretag som inte känner igen sig i den negativa ”vi mot dem”-bild som målas upp i Kommunals kampanj. Det handlar om företag som arbetar hårt för att erbjuda sina medarbetare arbetsplatser där de trivs och utvecklas. Att det ger resultat ser vi i erkända medarbetarundersökningar som Universum och Jobbhälsoindex, där privata arbetsgivare sticker ut i positiv bemärkelse. Att behålla och attrahera medarbetare är avgörande för att driva uppskattade och långsiktiga verksamheter. Våra medlemsföretag och deras medarbetare gör fantastiska insatser varje dag, året om.

Det finns flera felaktiga påståenden i kampanjen. Några av dem handlar om att Vårdföretagarna vill ha noll kronor i löneökningar, kräver sänkta OB-ersättningar och är emot höjda lägstalöner. Inget av detta stämmer. Vi vill se en så lokal lönebildning som möjligt där det finns utrymme att premiera medarbetare och i synnerhet de som står för goda prestationer och resultat. Vi vill behålla det totala värdet på OB-ersättningarna, men se till att de betalas ut under just obekväma arbetstider. Så är inte alltid fallet idag. Avseende en höjning av lägstalönerna skulle vi föredra lokal och individuell lönebildning. Men vi respekterar märket där en höjning ingår och då får vi acceptera om det blir så.

Vårdföretagarnas inställning i den här avtalsrörelsen är densamma som alltid: Tillsammans med våra fackliga motparter ska vi teckna avtal inom de ramar som arbetsmarknadens parter är överens om. Avtal som är bra för medarbetare, arbetsgivare och de som verksamheterna finns till för. Mellan avtalsrörelserna vill vi ha ett gott och nära samarbete med fackförbunden för att hitta lösningar som är bra för alla.

Nu fortsätter vi att förhandla i respektfull och konstruktiv anda.