Hoppa till innehåll

Snart avgörs vem som är Sverigebäst på vård och omsorg

Välfärden kan behöva en halv miljon nya medarbetare fram till 2026, enligt SKR:s prognoser. Den 10-12 maj hålls Yrkes-SM i Växjö där Vårdföretagarna tillsammans med Kommunal och SKR står som partner och arrangör för tävlingsgrenen Vård och Omsorg. En mycket värdefull möjlighet att öka intresset och statusen för yrken i våra branscher.

Organisationen bakom Yrkes-SM är WorldSkills Sweden – ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten. Ett syfte med initiativet är att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar samt att göra branschen och yrket mer attraktivt. Kompetensförsörjning är en högt prioriterad fråga för Vårdföretagarna och våra medlemsföretag därför är yrkestävlingar som denna viktiga.

Möjlighet att prova på olika arbetsmoment

Under dagarna erbjuds alla ungdomar möjligheten att prova på olika arbetsmoment och upptäcka möjliga karriärvägar. Vård och omsorg är den tävlingsgren som brukar locka flest publik, och i år finns extra stora läktare uppbyggda så att alla som vill ska ha möjlighet att besöka det kostnadsfria evenemanget.

2019 genomfördes den senaste tävlingen i Yrkes-SM och Jonna Mjörnell tog hem vinsten och titeln Sveriges bästa undersköterska och fick sedan möjligheten att representera Sverige i Yrkes-VM. Där tog hon hem bronset och lovordades för sin personlighet och sina professionella skills. Bättre vitsord kan man knappast få.

Sex tävlande har kvalat in till Yrkes-SM i Växjö 2022

Under två veckor i mars genomfördes kvaltävlingen för årets Yrkes-SM. Kvaltävlingen hölls i metodrummen på de tävlandes egna skolor där de fick ett tävlings-case att utföra. Sex tävlande har nu kvalat in till Yrkes-SM som går av stapeln i Växjö den 10-12 maj. Där får de tävla mot varandra för att mäta sina yrkeskunskaper i vård och omsorg.