Hoppa till innehåll
Vi Gör Skillnad

Krokom visar värdet av en genomtänkt upphandling

Krokoms kommun har nyligen tilldelats Anbudspriset för objektsupphandlingen av ett äldreboende. Krokom är ett bra exempel på att även små kommuner kan ha en god nytta av att anlita privata aktörer för att bygga ett nytt äldreboende, men också vikten av en genomtänkt upphandlingsprocess.

Genom ett gediget förarbete, transparens och god dialog med de privata aktörerna blev resultatet många anbud, inget överklagande och en kalkyl som ger en besparing för kommunen. Den tidigare upphandlingen fick avbrytas bland annat för att anbuden blev för få och upphandlingen blev dyrare än planerat.

Krokoms upphandling följer många av de råd som Vårdföretagarna sammanfattat i en nyligen framtagen upphandlingsvägledning avseende särskilt boende. Med ett antal handfasta råd är tanken att hjälpa upphandlande kommuner att få så många attraktiva anbud som möjligt, som ger mer äldreomsorg för pengarna och uppfyller kommunens mål.

Ta gärna del av vägledningen här.