
Tionde året med Nationella Brukarundersökningar: En Röst för förbättring och utveckling inom Socialtjänsten
Det är dags för nationella brukarundersökningar inom socialtjänsten för 2025. Syftet med undersökningarna är att ge individen en röst och att lyssna in dem vi finns till för. Genom att ta fram kvantitativa mått på vad individen tycker om verksamheten så får vi även kunskapsunderlag för förbättrings- och utvecklingsarbete. Att arbeta med kvalitet innebär även att många mänskliga och mjuka värden fångas in.
Undersökningarna möjliggör att utfallet av insatser kan mätas och jämföras och därmed även utvärderas och utvecklas. Resultatet blir en viktig signal till ansvariga politiker och tjänstemän. Undersökningen är även av stor vikt för feedback till medarbetarna och första linjens chefer.
Brukarundersökningarna genomförs inom utförarverksamheter inom funktionshinderområdet, placerade barn och unga, öppna insatser inom social barn- och ungdomsvård, myndighetskontakten inom individ- och familjeomsorg samt funktionshinderområdet. Anmälan öppnas den 25 mars.
Undersökningen är en del av Öppna jämförelser som är ett verktyg för att analysera, följa och utveckla Socialtjänstens verksamheter på̊ lokal, regional och nationell nivå.
Frågorna handlar om självbestämmande, bemötande, kommunikation, trygghet och trivsel. Undersökningen genomförs digitalt och har anpassats till olika kommunikationsbehov hos den enskilde.
Vårdföretagarna har varit drivande i att ta fram metod och digitala verktyg för brukarundersökningarna. Tillsammans med SKR arrangerade vi workshops och detta ledde fram till att vi sedan 2015 har nationella brukarundersökningar.
Vårdföretagarnas Rikard Johansson finns även med i den nationella samverkansgruppen för Öppna jämförelser där just denna undersökning ingår.
SKR bjuder tillsammans med leverantören Origo Group in till ett uppstartsmöte inför anmälan till 2025 års brukarundersökningar. Den 27 mars kl. 10:00-11:00 hålls ett kostnadsfritt uppstartsmöte för privata aktörer som vill delta i årets brukarundersökningar. Du kommer då att få mer kunskap om undersökningstjänsten vi använder och vad ni själva behöver göra inför, under och efter genomförandet av undersökningarna. Det kommer också att finnas utrymme för frågor.
Genom att delta i undersökningarna bidrar utförare med utveckling och kunskapsstyrning av vår gemensamma välfärd. Vi är så glada att vi gör det tillsammans med SKR.