Hoppa till innehåll

Lär av arbetsgivarna som stärker vårdens och omsorgens attraktionskraft

I Universums årliga undersökning över Sveriges bästa arbetsgivare tar sig fyra stora företag inom vård och omsorg in på topp 50-listan. Ju fler attraktiva arbetsgivare, desto fler kommer vilja stanna kvar eller söka sig till de viktiga yrkena i vårdens och omsorgens verksamheter. Lär av dessa arbetsgivare.

Ett arbete i vården eller omsorgen är inte för vem som helst. Utöver den teoretiska och praktiska yrkeskunskapen krävs handlingskraft, empati, servicekänsla, förmåga att lyssna, vara uppmärksam och andra egenskaper som långt ifrån alla besitter. Det räcker alltså inte med att ha ett par händer, som den olyckliga och, dessvärre, vanligt förekommande – formuleringen ”fler händer i vården och omsorgen” antyder. Många fler medarbetare behövs de kommande åren, men det ska också vara rätt personer.

I det läge vi befinner oss, med stora rekryteringsbehov, kan riktigt bra arbetsgivare i vården och omsorgen knappast överskattas. Att ha medarbetare som trivs och rekommenderar sin arbetsplats är tveklöst en lysande rekryteringsstrategi när vi behöver bli fler. Praktikertjänst, Ambea, Humana och Capio samlar närmare 50 000 medarbetare i vård och omsorg. Alla fyra är 2022 med på Universums lista över Sveriges 50 bästa arbetsgivare när medarbetarna själva tillfrågas. Ingen kommun eller region tar sig in på listan.

Gemensamt för de fyra stora företagen är att de bedriver ett ambitiöst, genomtänkt och uthålligt arbete för att få sina medarbetare att trivas. En djupare inblick i hur det går till får vi kommande veckor när Vårdföretagarna intervjuar företrädare för företagen. Håll utkik i våra kanaler – här finns mycket att lära. Jag tror och hoppas att politiker och andra beslutsfattare, oavsett ideologi och ståndpunkter, är villiga att ta till sig av inspiration på området.

I min nästa bloggtext kommer jag att titta närmare på Jobbhälsoindex undersökning från 2021, där medarbetare i vård och omsorg svarat på frågor om hur de trivs med sitt arbete.

Ta gärna del av hela topp 50-listan och analyser i Universums undersökning Sveriges bästa arbetsgivare.