Hoppa till innehåll

Hallå där, Björn Arnek, branschekonom på Vård­företagarna!

Du har en lång och gedigen erfarenhet, bland annat som chefsekonom på Visita. Sedan några månader är du på plats hos Vårdföretagarna i den nyinrättade tjänsten som branschekonom. Vilka är dina arbetsuppgifter?

Konkret handlar det om att med statistisk och ekonomisk analys ta fram kunskap och beslutsunderlag för att stärka Vårdföretagarna i dess roll som medlemsföretagens företrädare mot politiken och andra beslutsfattare. Övergripande handlar det om att medlemsföretagen ska ha bästa möjliga förutsättningar att bedriva och utveckla sina verksamheter för att bidra till att tillgodose människors behov av vård och omsorg.

Vad lockade dig med Vårdföretagarna?

Det var flera skäl. För det första att komma till en bransch som är så viktig och hjälper människor i livets alla skeden. För det andra lockade det att komma till en helt ny bransch med en helt annan logik än den jag tidigare arbetade i. Trots det så är arbetet som branschekonom ganska generiskt, vilket betyder att de verktyg man använder fungerar oavsett bransch.

När du nu har hunnit bli varm i kläderna – är det något som förvånat dig vad gäller vård- och omsorgssektorn?

Kanske inte förvånat mig men det har varit väldigt inspirerande att se hur många medlemsföretag inom vård- och omsorgssektorn det finns som driver verksamheter av hög kvalitet och gör skillnad i människors liv. Om jag ska lyfta en enskild uppgift som jag reagerade på är det andelen kvinnor som driver företag i sektorn. Att den är högre förvånar mig inte, men så hög som 61 procent trodde jag inte.

Vad kan våra medlemsföretag, politiker och andra intressenter förvänta sig av ditt arbete?

Att Vårdföretagarna i ännu större utsträckning än tidigare ska vara den självklara källan för kunskap om privat vård och omsorg och dess viktiga bidrag till att lösa samhällets välfärdsutmaningar.