Hoppa till innehåll

Gustav vann guld och är Sverigebäst på vård och omsorg

Torsdag den 12 maj 2022 kommer Gustav Wigelius aldrig att glömma. På eftermiddagen fick han, efter tre dagars tävlande, stiga högst upp på prispallen för att ta emot guldmedaljen och publikens jubel som SM-vinnare i vård och omsorg.

– Helt sjukt! Jag har nog inte riktigt fattat än att jag vann allting! Känner tacksamhet och glädje, säger Gustav i en intervju med Vård och Omsorgscollege.

Han och de andra SM-finalisterna har tävlat i olika ”case” i vilka såväl medicinska som omvårdande och sociala förmågor har testats. De svenska mästerskapen i yrkesskicklighet ägde rum i Växjö under tre dagar och Sveriges yrkesskickligaste ungdomar tävlade i cirka 50 olika yrkesgrenar. Vård- och omsorg tillhör de mest populära grenarna och följdes av en stor publik. Vårdföretagarna, Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) står som partner och arrangör för tävlingsgrenen.

– Kompetensförsörjningen inom välfärden är en stor utmaning. Det har varit otroligt roligt att se att intresset för att titta på vård- och omsorgstävlingarna har varit så stort. Tanken är visa yrkets bredd, vilken kompetens som krävs och att öka intresset för att arbeta i yrket. Alla tävlande har visat en enorm yrkesskicklighet och är fantastiska ambassadörer för yrket, säger Rikard Johansson, Kvalitets- och etikrådgivare på Vårdföretagarna.