Hoppa till innehåll

– Helt sjukt! Jag har nog inte riktigt fattat än att jag vann allting! Känner tacksamhet och glädje, säger Gustav i en intervju med Vård och Omsorgscollege.

Han och de andra SM-finalisterna har tävlat i olika ”case” i vilka såväl medicinska som omvårdande och sociala förmågor har testats. De svenska mästerskapen i yrkesskicklighet ägde rum i Växjö under tre dagar och Sveriges yrkesskickligaste ungdomar tävlade i cirka 50 olika yrkesgrenar. Vård- och omsorg tillhör de mest populära grenarna och följdes av en stor publik. Vårdföretagarna, Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) står som partner och arrangör för tävlingsgrenen.

– Kompetensförsörjningen inom välfärden är en stor utmaning. Det har varit otroligt roligt att se att intresset för att titta på vård- och omsorgstävlingarna har varit så stort. Tanken är visa yrkets bredd, vilken kompetens som krävs och att öka intresset för att arbeta i yrket. Alla tävlande har visat en enorm yrkesskicklighet och är fantastiska ambassadörer för yrket, säger Rikard Johansson, Kvalitets- och etikrådgivare på Vårdföretagarna.