Hoppa till innehåll

Ett kliv bakåt för att lösa vårdskulden – Vård­företagarna kommenterar regeringens utredning angående privata sjukvårds­försäkringar

Privata sjukvårdsförsäkringar står för cirka en procent av sjukvårdskostnaderna. Det är den delen regeringen nu en ytterligare gång ska utreda. Den senaste utredningen kunde inte finna att det förekommer undanträngningseffekter.

Den tidigare utredningen som just har remitterats konstaterade att regionerna inte upplever problem i avtalen med privata vårdgivare. Trots det vill regeringen gå vidare med förslag som leder till att privata vårdgivare måste välja mellan att ha avtal med det offentliga eller ett försäkringsbolag. Sjukvårdssystemet utnyttjas då inte fullt ut. Det betyder i praktiken att operationssalar och avancerad medicinsk utrustning inte kommer att användas effektivt.

– Vi behöver mer vård, inte mindre, nu när över 600 000 personer väntar på åtgärd, över 200 000 har väntat längre än vårdgarantin föreskriver. När regeringen nu istället vill försvåra för privata aktörer som har flera uppdragsgivare gör de patienter som väntar på vård en otjänst. Det som behövs nu är att nyttja hela sjukvårdens kapacitet, säger Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna.