Hoppa till innehåll

Sverige behöver fler medarbetare inom vård- och omsorgs­branschen

Sverige är världsledande inom vård och omsorg och en positiv sak med pandemin har varit att fler sökt sig till vård- och omsorgsutbildningar. För att säkra vårt välstånd behöver vi arbeta med bland annat kompetensförsörjning och intressanta jobb.

Vårdföretagarna ingår i nationell samverkan för att bidra till kompetensförsörjning samt för att öka attraktiviteten för vård- och omsorgsbranschen. Detta gör vi tillsammans med WorldSkills Sweden och Vård- och Omsorgscollege. Vårdföretagarna vill att fler ska välja att utbilda sig till undersköterska via en yrkesutbildning.

Landets yrkesutbildningar förtjänar extra uppmärksamhet, därför uppmärksammar WorldSkills Sweden för första gången en vecka med fullt fokus på yrkesutbildning. Under Yrkesutbildningsveckan, som årligen kommer inträffa vecka 42, satsar och välkomnas flera aktörer för att genomföra olika aktiviteter som ökar intresset för yrkesutbildningar men lyfter även möjligheterna som ges genom en yrkesutbildning.

Förutom utbildningen så kan blivande undersköterskor tävla i omvårdnad regionalt, i både SM och i VM. Här möter jag upp Jonna Mjörnell på Arlanda efter att hon vunnit brons i VM som genomfördes i Ryssland. Jonna är en enastående ambassadör för yrket.

Vårdföretagarna och våra medlemsföretag arbetar för att förbättra kompetensförsörjningen och anser att det är viktigt för att kunna fortsätta växa och utveckla kvaliteten i välfärden. Tillsammans kan vi göra skillnad.