Hoppa till innehåll

Har coronapandemin fått fler att intressera sig för jobb i äldreomsorgen? Ja, det verkar onekligen så. Flera av Vårdföretagarnas medlemsföretag rapporterar om att intresset för att arbeta i deras verksamheter är större än någonsin.

– Antalet intresseanmälningar har ökat betydligt under de senaste månaderna. Vi har minst 20 procent fler spontanansökningar jämfört med samma period förra året, säger Emma Lindqvist, bitr HR-chef på Attendo.

När vi pratar med andra medlemsföretag, större som mindre, ger de liknande svar. I många fall handlar det om personer som vill byta inriktning i yrkeslivet och ser en framtid i äldreomsorgen. De viktiga insatser som omsorgsverksamheter runt om i landet står för verkar alltså ha gjort intryck i bredare grupper.

– Jag tror absolut att ökad rapportering om vad som görs i verksamheterna har effekt. Fler har fått upp ögonen för äldreomsorgen och har en positiv syn på yrken som vårdbiträde och undersköterska, säger Emma Lindqvist.

Trenden med fler sökande märks också tydligt i äldreomsorgen i kommunernas egen regi, rapporterar Ekot efter en rundringning till ett 20-tal kommuner. Det gäller såväl på mindre orter som Partille och Hjo som i storstadsregionerna. Även trycket på vuxenutbildningarna verkar öka i spåren av pandemin, vilket bland annat Uppsala vittnar om. Där har antalet sökande ökat med 92 procent och populärast är yrkesutbildningar inom vård och omsorg.

Det stigande intresset för äldreomsorgen kan verka paradoxalt med tanke på att tongångarna i den offentliga debatten ofta varit negativa de senaste månaderna.

– Jag tror att de fantastiska insatser som görs i de här verksamheterna, trots bristande uppbackning vid coronautbrottet, inte gått obemärkt förbi. Många har nog fått större respekt för och insikt i äldreomsorgens viktiga uppdrag och tilltalas av att vara en del av det, säger Anna Bergendal, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.

Enligt Finansdepartementets beräkningar uppgår rekryteringsbehovet inom omsorgen till 48 000 nya medarbetare fram till år 2026. Siffran utgår från dagens personaltäthet och arbetssätt. Tillskott av personer som vill arbeta i äldreomsorgen är alltså välkommet.

– Kompetensförsörjning är en av de stora utmaningarna i äldreomsorgen och därför är det extra glädjande med det ökade intresset. Det är svårt att hitta ljusglimtar i en pandemi, men det här är definitivt en sådan, säger Anna Bergendal.