Hoppa till innehåll

Landets bästa mindre sjukhus är privat drivna Capio S:t Görans sjukhus enligt Dagens Medicin rankning för 2019 som presenterades idag. Även Bollnäs sjukhus, som drevs av Aleris fram till 1 november 2019, kniper en topplacering. Resultatet bekräftar återigen vilken skillnad privata vårdgivare kan göra i sjukvården.

Dagens Medicin presenterar idag sin rankningslista över Sveriges bästa sjukhus 2019. Två privat drivna sjukhus placerar sig i den absoluta toppen i sin kategori, mindre sjukhus.

1. Capio S:t Göran

4. Bollnäs sjukhus (drevs av Aleris fram till 1 november 2019)

Både Capio S:t Göran och Bollnäs sjukhus är välbekanta namn i toppskiktet av Dagens Medicins lista. Under flera år i rad har sjukhusen hävdat sig väl i jämförelserna.

I den tyngsta kategorin medicinsk kvalitet är Capio S:t Göran överlägset bäst. Sjukhuset presterar också bäst vad gäller DRG-poäng, det vill säga vård per krona. Undersökningen slår, kanske tydligare än någonsin, fast att kvalitet och ekonomisk effektivitet går utmärkt att förena.

– Det är något vi är stolta över. Det handlar ju om varför vi finns till. Det är många som bedriver högkvalitativ vård, som har nöjda medarbetare och bra tillgänglighet. Men vi kan bevisa för Sjukvårdssverige att det går att bedriva det med de här resultaten utan att behöva sätta sprätt på massa pengar, säger chefläkare Christian Kylander till Dagens Medicin.

Peter Holm, nytillträdd VD för Capio S:t Göran, lyfter fram det dagliga förbättringsarbetet som både bakgrund till de historiska placeringarna och för möjligheten att fortsätta att vara i topp.

– I grund och botten är alla de här siffrorna tack vare medarbetarna. De jobbar ständigt med lösningar för att få ihop det.

Dagens Medicins undersökning visar än en gång de goda resultaten och effekterna av regioners partnerskap med privata vårdgivare. Ett stort grattis till våra medlemsföretag Capio och Aleris!

Om Dagens Medicins undersökning

Dagens Medicins rankningslista av landets sjukhus är inte vetenskaplig. Men den tar hänsyn till en rad viktiga parametrar, där de viktigaste handlar om medicinsk kvalitet. Andra indikatorer i tidningens undersökning är tillgänglighet, hygien, patientenkäter, trycksår och överbeläggningar.
176 indikatorer med sammanlagt över 16 000 värden från 61 akutsjukhus har samlats in i underlaget till utmärkelsen Bästa sjukhuset 2019.
Läs mer om hur undersökningen går till.