Männen får jobben när kommunerna köper

Idag presenterade Dagens Samhälle rapporten ”Den offentliga marknaden” vid ett seminarium i Stockholm.  Rapporten visar bland annat att privat vård och omsorg står för en betydligt mindre del av de tjänster och varor som betalas via våra skatter än vad debatten ger intryck av. Omsorg står för 27 och sjukvård för 21 av de totalt 820 miljarder kronor som omsätts. Byggsektorn drar in mest från skattebetalarna, 90 miljarder kronor.

En sak slår mig när jag läser Dagens Samhälles sammanställning: De jobb som skapas genom att kommuner, landsting och stat anlitar privata företag går i första hand till män. 54 procent av skattepengarna går till branscher som traditionellt domineras av män – byggsektorn, bilar och transporter, avfallshantering, vapen och försvarsmateriel. Bara 25 procent går till branscher där kvinnor dominerar – sjukvård, omsorg, städning, tvätt.

Hur har det blivit så? Det är ett faktum att delar av den offentliga sektorn där konkurrens oftast ifrågasätts domineras av kvinnor. De manliga bastionerna  – där är det sedan länge OK att släppa in företagen och låta dem göra bra affärer.

Vilka lobbyingknep använde ni egentligen, Skanska och Peab? Bastun?