Hoppa till innehåll
Almega Sök
Vårdpersonal går i korridor

Läkares livslånga lärande – privata vårdgivare kan och vill bidra

Förslag för utvecklad samverkan kring utbildning och fortbildning

Inledning

För att arbeta inom hälso- och sjukvården räcker det inte att ha en omfattande utbildning. Hela yrkeslivet behöver präglas av ett kontinuerligt lärande – och övande. Sjukvårdens kompetensförsörjningsutmaning handlar om – att långsiktigt attrahera och rekrytera tillräckligt många medarbetare – men också om att vårdens medarbetare behöver ha och utveckla rätt kompetens.

Vården utanför de traditionella sjukhusen har många fördelar. Den är kostnadseffektiv, frigör tid på akutsjukhusen, minskar väntetiderna och ökar friheten för de yrkesverksamma. Ibland påstås skiftet mot ökad andel vård utanför de stora sjukhusen påverka möjligheterna till fortbildning. Sjukhusens specialister inom opererande verksamheter behöver exempelvis regelmässigt genomföra en viss volym av sådana ingrepp som nu i allt större omfattning utförs utanför sjukhusen. Tidigare etablerade traditioner kring utbildning behöver förändras, vilket inte har skett i tillräckligt hög takt. Vårdföretagarna menar att det går atthitta lösningar. 

Fortbildning och utbildning har olika karaktär, och behoven varierar mellan olika områden. Lösningarna kan därför behöva se olika ut. Redan idag finns många goda exempel på samverkan. 

Om fler kan bidra mer blir vägen till en hållbar kompetensförsörjning kortare. Vårdföretagarnas medlemmar vill ta ansvar, både för att fler patienter ska få vård i tid och för framtidens medarbetare. 

I denna rapport presenteras förslag som alla, var för sig eller i kombination, kan förbättra möjligheterna till fortbildning och utbildning inom opererande specialiteter och allmänmedicin. 

Vårdföretagarnas ambition är att inspirera till etablering av fler långsiktigt hållbara samarbeten. Utöver stärkt kompetensförsörjning kan sådana samarbeten också gynna vår gemensamma beredskapsförmåga.