
Debattartikel i Dagens Samhälle: ”Förbjud tidsbegränsade beslut om LSS-bostad”
LSS är en rättighetslag– men den fungerar inte om staten låter kommunerna sätta egna regler. Utan verklig möjlighet att använda rättigheterna har man inga rättigheter alls, skriver Ida Ingerö, näringspolitisk chef Vårdföretagarna, tillsammans med Christina Heilborn, förbundssekreterare Riksförbundet FUB i en debattartikel i Dagens Samhälle.
För personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism har boendeort visat sig vara avgörande för att rättigheterna enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ska gälla i verkligheten. Den senaste bostadsrapporten från Boverket visar att nästan hälften av landets kommuner har brist på LSS-bostäder. Men det är bara en del av problembilden.
För vad Boverket inte visar – och som vi i Riksförbundet FUB och Vårdföretagarna nu gemensamt lyfter fram – är att det i praktiken är ditt postnummer som avgör om du får flytta hemifrån, om du får stöd, eller om du tvingas bo kvar hos mamma och pappa – år efter år.
LSS finnstill för att ge människor med omfattande funktionsnedsättningar möjlighet att leva som andra. Det handlar om något så grundläggande som att kunna få ett hem, ett eget liv, ett värdigt vuxenliv. Men i vissa kommuner nekar man boende trots uppenbara behov – eller river beslutet efter några år. Det sker omprövningar, nedskrivningar av behov och tvångsförflyttningar. Och det sker godtyckligt.
Skillnaderna i kommunernas tillämpning av samma lagstiftning är häpnadsväckande stora. Vår kartläggning visar att det är mer än dubbelt så vanligt att få en plats i särskilda boendeformer i vissa kommuner jämfört med andra. Det är ett lotteri där framtid och möjligheter för personer med funktionsnedsättning avgörs av var hen råkar bo.