
Så sprids kunskapen om vård i livets slutskede
Vad behöver en människa de allra sista dagarna i sitt liv? Och hur hjälper man och stöttar den som närmar sig slutet? Svåra frågor, men viktiga. Omsorgsföretaget Forenede Care har inlett ett särskilt projekt där man sprider kunskap om palliativ vård till sina omsorgsboenden.
En svag doft av kardemumma-bullar möter oss när vi kliver in på Byle gård i Täby norr om Stockholm. Här finns 16 platser för palliativ vård i livets slutskede. Precis innanför dörren ligger ett kapell där man precis haft en minnesstund för en av patienterna som avlidit. Trots den inramningen möts vi av leende undersköterskor med värme i blicken när vi tar oss fram i korridoren, och i köket bakas det bullar. Få platser stämmer så väl in med PO Enquists ord ”En dag ska vi dö, alla andra dagar ska vi leva”. Varje år är det mellan 200 och 250 personer som avlider här på Byle, dvs nästan en person varje dag året runt. Men miljön och stämningen sjuder av liv, snarare än den död som är varje patients oåterkalleliga öde när man kommer hit.
Monica Nilsson biträdande verksamhetschef”I palliativ vård jobbar vi nära döden hela tiden, men vi jobbar med livet.”
– I palliativ vård jobbar vi nära döden hela tiden, men vi jobbar med livet, säger Monica Nilsson biträdande verksamhetschef inom specialiserad palliativ vård på Forenede Care, när hon och hennes kollegor tar emot i ett besöksrum.
Det arbete som bedrivs här inne är en del av regionens sjukvård, medan äldreomsorgen på bolagets 55 äldreboenden ligger under kommunerna. De olika huvudmännen gör att det idag inte är självklart med kunskapsspridning, men det vill Forenede Care ändra på och sprida kunskapen om palliativ vård till alla sina omsorgsboenden.
– För oss som företag med båda verksamheterna är det enkelt att bygga upp ett system för kunskapsspridning, säger Pernilla Remison, affärsområdeschef för Forenede Care i Sverige.
Kunskapen om palliativ vård ska ge ökad omsorgskvalitet i övriga verksamheter.
– Inom den specialiserade vården finns stor kunskap och kompetens och lång erfarenhet hos våra medarbetare. Det är nu med glädje vi sprider denna kunskap inom företaget säger Hanna Österholm som är enhetschef inom specialiserad palliativ vård på Forenede Care.

Arbetet inleddes med en inventering via enkäter, för att identifiera vilka kunskapsbehov som fanns hos omsorgspersonalen. Nu pågår ett pilotprojekt på ett antal boenden där Monica Nilsson och hennes kollega Hanna Österholm både skapat ett utbildningspaket och reser runt till boenden.
– Det handlar om det palliativa förhållningssättet inom palliativ vård och där är inte minst undersköterskans roll väldigt viktig, säger Hanna Österholm.
Målet är att all personal som arbetar på omsorgsboendena ska få en basutbildning inom palliativ vård och vård i livets slutskede. Det är inte bara vården och omsorgen för människor i livets slutskede som blir bättre genom kunskapen om palliativ vård, även medarbetarna utvecklas.
– Medarbetarna som är med och utbildar i projektet utvecklas också inom sin specialitet genom att vara med och sprida kunskap och dessutom skapar utbildningen diskussioner mellan medarbetarna, säger Carina Filipsson, verksamhetschef inom specialiserad palliativ vård.
Resultatet har redan märkts på Forenede Cares omsorgsboenden.
Monica Nilsson biträdande verksamhetschefDå har vi, med små medel, kunnat göra väldigt mycket för att förbättra vården i slutet av livet. Det känns fantastiskt
– Det finns en stor kompetensbrist kring palliativ vård inom den svenska omsorgen och det händer att kollegor som vi börjat utbilda ringt och ställt frågor, och då har vi, med små medel, kunnat göra väldigt mycket för att förbättra vården i slutet av livet. Det känns fantastiskt, avslutar Monica Nilsson.

Forenede Care har sammanlagt över 7 000 medarbetare som jobbar på 55 äldreboenden runt om i Sverige samt hemtjänst, personlig assistans och LSS-boende. Dessutom har man flera enheter för ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) och SPSV (specialiserad palliativ slutenvård). Där har man arbetat med specialiserad palliativ vård i mer än 20 år. Idag bedriver företaget specialiserad palliativ vård i flera kommuner i Stockholmsregionen, bland annat Stockholm stad, Norrtälje, Lidingö och Norrort. Här arbetar man enligt den palliativa vårdfilosofin, vilket innebär att man ser till hela människan.