Hoppa till innehåll

Imorgon är det 8 mars, den internationella kvinnodagen. I januari 2024 var det 45 000 fler kvinnor än män som stod i kö för en första kontakt inom den planerade specialistvården, motsvarande 23 procent fler. Det var 13 000 fler kvinnor som väntat längre än vårdgarantin (90 dagar) på den första kontakten, motsvarande 20 procent fler. I Region Stockholm och Region Gävleborg utgjorde kvinnor mer än 60 procent av samtliga som väntat längre än 90 dagar på en första kontakt med en specialist.

20 procent fler kvinnor som väntat olagligt länge

I januari 2024 var det 45 000 fler kvinnor än män som stod i kö för en första kontakt inom den planerade specialistvården, motsvarande 23 procent fler. Det var 13 000 fler kvinnor som väntat längre än vårdgarantin (90 dagar) på den första kontakten, motsvarande 20 procent fler.

Det var 15 000 fler kvinnor än män som stod i kö för en åtgärd eller operation inom den planerade specialistvården. Det var 7 000 fler kvinnor än män, motsvarande 21 procent, som väntat längre än vårdgarantin på en åtgärd eller operation. 

I alla regioner utom en är det flest kvinnor som väntat längre än vårdgarantin

I Region Stockholm och Region Gävleborg utgjorde kvinnor mer än 60 procent av samtliga som väntat längre än 90 dagar på en första kontakt med en specialist. I endast en region, Region Blekinge, var andelen män över 50 procent av samtliga som väntat längre än vårdgarantin på en första kontakt med en specialist.

Det var också endast i Region Blekinge som antalet män som väntat längre än vårdgarantin på en åtgärd eller operation inom den planerade specialistvården var fler än antalet kvinnor i januari 2024.

– Inte bara var du bor utan vilket kön du har påverkar hur länge du behöver vänta. Varje region som menar allvar med att vården ska vara jämställd och jämlik behöver öka samarbetet med privata vårdgivare för att alla, oavsett kön, ska kunna få tillgång till vård inom vårdgarantin. Vården är inte bara ojämlik, den är ojämställd, säger Karin Elinder, näringspolitisk expert sjukvård.

Den övergripande bilden av väntetiderna i Sveriges regioner fortsätter att se bekymmersam ut. 

– Antalet patienter som väntat på en åtgärd eller operation längre än vårdgarantin var i januari det högsta någonsin den månaden, närmare 70 000. Det motsvarade 40 procent av samtliga patienter i dessa köer, säger Björn Arnek, branschekonom.