Hoppa till innehåll
Ida Ingerö och Johan Lahne

Debattartikel i Altinget: Låt inte HVB bli ”det nya Sis”

Varken lagstiftning eller riktlinjer för vården av placerade barn och unga har följt med i samhällsutvecklingen. Såväl tekniken som vissa ungdomsgruppers våldskapital har utvecklats på ett sätt som försvårar när det destruktiva sammanhanget följer med dem i mobilen. Det är utmärkt att regeringen tillsätter utredningar som ser över såväl Sis som HVB, men det är avgörande att politiken lyssnar på dem som dagligen arbetar med målgrupperna, skriver Vårdföretagarna i en debattartikel.

Det går naturligtvis att vända samhällsutvecklingen. Men då krävs att de som arbetar med placerade barn får rätt verktygslåda och möjlighet att arbeta långsiktigt med barnen. Rätt insats måste ges i rätt tid och tillräckligt länge.

Därför vill vi uppmana politiken: Ta med dem som dagligdags arbetar med placerade barn på den förändringsresa ni nu vill göra med HVB och Sis. Fråga experterna, som varje dag brottas med gängkriminalitet, självskadebeteende och narkotikahandel, vad de behöver för att kunna hjälpa placerade unga på bästa sätt. Ge dem rätt verktyg och förutsättningar, så kan samhällsvården förändras på riktigt, skriver Ida Ingerö och Johan Lahne i en debattartikel i Altinget.