Hoppa till innehåll
Ida Ingerö, näringspolitisk chef

Föredömlig tydlighet om kriminaliteten

”Vi vet att man vill infiltrera kommunen och få anställning där just för att kunna tillskansa sig beslut eller pengar som gynnar en själv eller någon där utanför, ett nätverk eller ett företag som man är i maskopi med”, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje i gårdagens Agenda.

Från Vårdföretagarnas sida har vi under lång tid uppmärksammat problemen med kriminella aktörer inom framför allt personlig assistans, men även inom hemtjänst. Vi har också nyligen uppvaktat regeringen med flera konkreta förslag för att stoppa kriminella aktörer i välfärden. 

Lyssna på kunskapen

För att hitta rätt åtgärder bör politiken lyssna på dem som under lång tid sett problemen. Lyssna på kunskapen från Södertälje men också från branschen. Det är många som är sent på bollen i den här frågan. Det är välkommet att politiken nu fått upp ögonen för problemet, men nu gäller det att åtgärderna blir de rätta. Ingen – förutom de kriminella – är betjänt av ett kraftfullt slag i luften

Dags att tala klarspråk

I helgens avsnitt av den utmärkta podden HakeliusPopova talar Susanna Popova om att man bör tala klarspråk och använda ordet maffia, om den systemhotande organiserade brottslighet som nu uppenbaras runtom i Sverige. Susanna nämner i podden det olagliga underjordiska sjukhus som hittats i Södertälje, och att Boel Godner, använder just det ordet när hon beskriver verksamheten.

Vi kan inte konkurrera med maffian

Det tycker jag är utmärkt. Vi ska kalla saker för vad de är, då blir det också lättare att hitta rätt åtgärder. Vårdföretagarnas medlemmar vill inte behöva konkurrera med kriminella. Eller för att uttrycka det med Godners och Popovas föredömliga tydlighet: våra medlemmar vill inte behöva konkurrera med maffian. Därför behövs effektiva åtgärder, under lång tid, mot dessa systemhotande aktörer.