Hoppa till innehåll

Jämställdhets- och värdegrundsarbete ger nöjda medarbetare hos Humana

I år gör Humana debut på Universums lista över Sveriges 50 bästa arbetsgivare. För Vårdföretagarna berättar HR-direktör Nina Marklund Krantz om hur glad och stolt hon är – men att det viktigaste alltid är att medarbetarna har det tryggt och bra i praktiken, oavsett om det visas i externa undersökningar och rankningar eller ej.

Engagemang, glädje och ansvar 

Det är kombinationen av bra chefer, värdegrundsarbete och att hela tiden se till både klient- och medarbetarperspektivet som gör att Humana är så omtyckt som arbetsgivare menar Nina Marklund Krantz, HR-direktör på Humana.  

– Värdegrundsfrågorna hos oss är närvarande i vårt arbete varje dag. Det är inte snygga affischer på en vägg utan det är på riktigt i både stort och smått. Det är en väldigt levande del i varje möte vi har varje dag. Engagemang, glädje och ansvar genomsyrar alla våra verksamheter och arbetssätt. 

Coachande chefer, medarbetarsamtal och Humana Academy 

Möjligheten för medarbetarna att utvecklas är viktig för Humana. Nina menar att det viktigaste för att utvecklas är att ha en chef som verkligen lyssnar, tror på en och låter en testa på nya saker. Hon lyfter också Humana Academy som erbjuder kompetensutvecklande utbildningar för den som vill lära sig mer inom ett specifikt område. Att som medarbetare få vara delaktig i beslut, ha rätt verktyg för att utföra sitt arbete och få jobba i en trygg miljö där man har roligt leder till att man utvecklas och gör ett bra jobb. Ständiga uppföljningar av medarbetarenkäter och en vilja att alltid göra organisationen lite bättre driver arbetsmiljöarbetet framåt.  

– Vi ser ett tydligt samband mellan bra chefer och nöjda medarbetare, en positiv spiral där bra chefer och nöjda medarbetare kan driva på innovation och förbättras ytterligare. Det leder i sin tur till nöjdare kunder.  

Jämställdhet och hållbarhet i fokus 

Nina berättar att mångfalds- och jämställdhetsfrågor är centrala hos Humana och att det är en viktig del i arbetet med värdegrund och kultur. Humana vann Allbright-priset, som uppmärksammar företag som arbetar med jämställdhet och mångfald, både 2017 och 2018, men tappade sedan i rankingen – för att de hade för många kvinnor i koncernledningen.  

– Jag är väldigt stolt över att vi har en kvinnlig vd och det är lite komiskt att vi åkte ut ur Allbrights gröna lista för att vi hade för många kvinnor i koncernledningen. Nu är vi tillbaka på listan igen och vi fortsätter jobba med jämställdhet.  

Förutom det gedigna jämställdhetsarbetet menar Nina att det är viktigt för såväl Humana som för medarbetarna att företaget påverkar positivt i samhället. Medarbetarnas stora engagemang sporrar företaget att hela tiden bli bättre – både på en samhällsnivå och genom utveckling och innovation inom vård och omsorg på olika sätt.  

– Som stor arbetsgivare behöver vi också vara en god och klok arbetsgivare. Humana måste bidra till att göra gott i samhället, såväl som att värna våra medarbetare. Våra medarbetare ska hålla ett helt arbetsliv och det är ett fokus vi alltid måste ha. 

Superhjältarna jobbar inom vård och omsorg 

Likt andra vård- och omsorgsföretag vill Humana locka fler medarbetare till branschen. Nina tror att en väg till att nå ut till unga är att tydligare kommunicera möjligheterna och karriärvägarna som ett yrke inom vård och omsorg kan ge. Ett annat, kanske ännu viktigare kommunikativt arbete, är att förmedla att man gör skillnad varje dag inom vård och omsorg. Vill man arbeta med något viktigt ska man jobba på Humana.  

– De som jobbar i omsorgen är riktiga superhjältar. Det vi som arbetsgivare kan göra är att fortsätta uppmärksamma våra fantastiska medarbetare och visa upp våra arbetsplatser; att det är roligt, inkluderande, utvecklande och meningsfullt. Vi behöver även bli bättre på att kommunicera allt bra som händer i vård och omsorg, detta för att steg för steg kunna ändra bilden av branschen.