Hoppa till innehåll

På stödboendet 2nd Chance får klienterna en ny chans till ett självständigt liv

2nd Chance Stödboende startades av en grupp personer med olika bakgrund men som gemensamt har ett stort engagemang och driv att hjälpa personer som hamnat snett att få en ny chans i livet. En chans till ett självständigt liv. Vårdföretagarna besökte verksamheten för ett samtal med Henrik Nilsson, VD, och Katja Juntunen, verksamhetschef med bakgrund som socionom.

– Det unika med oss är att vi har bred och djup kunskap om hur samhället fungerar, både på en övergripande nivå och hur verkligheten ser ut när kriminalitet, missbruk och andra problem dyker upp, säger Henrik.

Engagerad professionalism, lyhördhet och helhetssyn

2nd Chance är ett drogfritt stödboende för vuxna som startades för ungefär ett och ett halvt år sedan med syfte att hjälpa människor ur hemlöshet, kriminalitet och missbruk. Idén föddes dock redan för 12 år sedan av Samir Sabri som länge arbetat med att hjälpa människor ur ett kriminellt leverne. Tillsammans med Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, Stefan Attefall, tidigare bostadsminister samt Henrik Nilsson, tidigare klubbdirektör för Brommapojkarna och innan det en lång karriär inom bank och finans, kunde idén bli verklighet. Med ledorden engagerad professionalism, lyhördhet och helhetssyn erbjuder 2nd Chance klienten en fast punkt där hen får möjlighet att hitta nya vägar mot ett mer självständigt liv.

– Med den breda kunskapen om bostäder, ekonomi, näringsliv, socialtjänst, behandlingsmetodik och civilsamhälle kan vi erbjuda en kvalificerad helhetslösning för våra klienter, säger Henrik.

– Och eftersom vi är ett drogfritt boende hjälper vi även klienterna att upprätthålla drogfriheten, samt finns som stöd mot myndigheter och vården, om det skulle behövas. Det gör vi så att klienterna så småningom kan bli självförsörjande. Det är de stora målen, tillägger Katja, verksamhetschef.

Katja, som tidigare arbetat som handläggare på Socialtjänsten berättar hur viktigt det är att klienterna känner en trygghet och tillit till personalen på boendet och det är något som de arbetar med varje dag.

– Det som är utmärkande för 2nd Chance är att vi etablerar en god kontakt med våra klienter. Om en klient exempelvis tar ett återfall i sitt missbruk tar de ofta kontakt med oss och på så sätt kan vi informera uppdragsgivaren  som i sin tur snabbt kan ta ett nytt möte med klienten. Vi släpper inte riktigt klienten och det beror på att de vill ha fortsatt stöd. Även om de är utskrivna, berättar Katja.

En helhetslösning för klienten

Boendet har plats för 30 klienter där varje klient får ett eget möblerat rum med toalett, dusch och ett pentry. Rummen är utrustade med bredband och tv och gym för den som vill nyttja det. Klienterna har även tillgång till ett gemensamt kök och ett gemensamt aktivitetsrum/vardagsrum. På helgerna lagar klienterna gemensamma måltider vilket är en del av den sociala utvecklingen.

– Det är självförsörjning så man förväntas köpa och laga mat själv och även städa bort efter sig, säger Henrik.

På boendet finns även en yta för barnbesök med leksaker, böcker och ett lektält eftersom många av klienterna har familjer som kommer och hälsar på.

–  Att bibehålla relationer till familjen är en viktig del i att kunna återetablera sig och bli självförsörjande och kunna få ihop helheten, säger Henrik.

–  Vi tänker helhet och har haft det som vision hela tiden. Vi erbjuder en helhetslösning för våra klienter, med kvalificerat stöd, boende och möjlighet till utbildning, praktikplats eller arbete, avslutar Henrik.