Hoppa till innehåll

En kvart om vårdskuld, pandemi och vinster

Vården och omsorgen står ofta i fokus och kanske i synnerhet när vi närmar oss ett politisk val. Synen på privata aktörer i vården och omsorgen är en fråga som drar isär det politiska fältet och är en så kallad konfliktfråga. Varför är det så? Och är det den viktigaste vårdfrågan? Om detta och annat samtalade jag i programmet ”En kvart om”.

Svenskt Näringsliv genomför en serie miniwebbinarier med medlemsorganisationer om aktuella frågor. Lagom till midsommarlunchen var det Vårdföretagarnas och min tur att frågas ut. Temat var vårdskuld, pandemi och vinster i välfärden.

Har du 15 min över eller vill ha sällskap i sommarens hängmatta kan du lyssna på samtalet här.

Samtalet avslutades med tre medskick som tål att upprepas:

Driftsform är inte det viktiga. För patienterna och de äldre är det kvaliteten i verksamheterna och vård i tid som spelar roll, inte om det är en privat eller offentlig aktör som utför vården.

Svenska folket vill välja – och välja bort. Valfriheten och möjligheten att påverka sin vård är viktig för medborgarna. För det behövs en mångfald av vårdgivare.

Privata aktörer är en del av lösningen på vården och omsorgens utmaningar. Det handlar inte om varken eller, utan om både och. Vården och omsorgen behöver både de offentliga och privata vårdgivarna om vi ska kunna lösa de uppskjutna vårdbehoven så att patienter inte behöver vänta längre än nödvändigt på sin vård.