Hoppa till innehåll

Merkostnadsersättning för assistansanordnare – ett steg i rätt riktning

Några månader efter beskedet om merkostnadsersättning till övrig vård och omsorg, och efter flera turer, fattade regeringen igår beslut om merkostnadsersättning för skyddsutrustning för personliga assistenter.

Det är utmärkt att anordnare av personlig assistans nu också får merkostnadsersättning med anledning av covid-19. Detta utlovades av socialminister Lena Hallengren redan före sommaren, men utformningen och beslutet har tagit tid. Dessutom är den ersättning som assistansanordnarna nu får, max 5000 kronor per assistansanvändare, sämre än det upplägg som gjorts för övriga aktörer inom vård och omsorg. Med det sagt är det naturligtvis positivt att regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har sett till att även assistansanordnare kan få ersättning för åtminstone delar av den skyddsutrustning man köpt in under pandemin.

Den ersättning som nu beslutats om avser perioden 1 februari-30 november 2020. Från Vårdföretagarnas sida har vi redan påtalat för regeringen att detta inte är tillräckligt. Detta gäller såväl personlig assistans som övrig vård och omsorg.