Hoppa till innehåll
Vi Gör Skillnad

Äldreomsorgslyft – ett bra sätt att ta tillvara intresset för äldreomsorgen

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har idag presenterat ett äldreomsorgslyft för äldreomsorgen. Tanken är att 10 000 anställda inom äldreomsorgen ska erbjudas att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på arbetstid med bibehållen lön. Kostnaden ska staten stå för. Syftet är att möjliggöra för de många som permitterats, varslats eller blivit arbetslösa till följd av pandemin att stärka upp äldreomsorgen.

Det är ett generöst erbjudande för individen, men också bra för Sverige. Äldreomsorgen står inför enorma problem när det gäller kompetensförsörjningen under kommande år. Under pandemin har dessutom personalbristen blivit akut på många håll till följd av att anställda som bara haft lindriga symtom har behövt sjukskriva sig. Samtidigt har andra branscher i princip blivit stillastående när efterfrågan fallit. Det har lett till att varsel, permitteringar och att arbetslöshet rakat i höjden. Många som stått utan arbete har då sökt sig till äldreomsorgen. Det har till och med etablerats särskilda samarbeten mellan arbetsgivare inom besöksnäringen och omsorgen för att snabbt stärka upp med personal.

Att erbjuda dessa personer ett enkelt sätt yrkesväxla, utan att det behöver innebära ett avbräck för privatekonomin, är ett bra sätt att ta tillvara på de personer som trivs med att göra skillnad i äldreomsorgen. Även om det innebär en kostnad nu, kommer det att betala sig på sikt. Sverige har helt enkelt inte råd att avvara någon som kan tänka sig en framtid i äldreomsorgen.

Pressmeddelande på regeringen.se