Hoppa till innehåll

Regeringen ger Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i uppdrag att se över hur tillståndsprövning och tillståndsavgifter påverkar omsorgsföretag. Vårdföretagarna, som efterfrågat en sådan översyn, välkomnar detta.

-Vi är mycket nöjda med att regeringen lyssnat på våra inspel. Tillståndsplikten är i grunden positiv, men har visat sig vara ett trubbigt verktyg. Vårdföretagarnas medlemsföretag har ålagts stora och i många fall orimliga kostnader för tillståndsprocessen. Det är pengar som hade kunnat läggas på ökad kvalitet för brukare och medarbetare, säger Sabina Joyau, näringspolitisk chef Vårdföretagarna.  

Vårdföretagarna ser positivt på att uppdraget också syftar till en förenkling av den ägar- och ledningsprövning som IVO gör.

-Vi uppmanar IVO att lyssna på företagens erfarenheter för att tillståndsgivningen ska bli så smidig och rättssäker som möjligt, säger Sabina Joyau, näringspolitisk chef Vårdföretagarna.

I december skickade Vårdföretagarna en skrivelse till regeringen om tillståndsplikten, avgifterna och dess konsekvenser. Läs den här. Här hittar du regeringens pressmeddelande.

För mer information:
Anders Manell, presschef Vårdföretagarna
070-314 57 29