Hoppa till innehåll

Flera medier rapporterar idag att åklagaren i Örebro avstår från att väcka åtal mot två personliga assistenter för att det ”inte är proportionerligt ur ett processekonomiskt perspektiv”. Bakgrunden är att de två personerna påstått sig arbeta som assistenter åt en 48-årig man som är misstänkt för att ha fejkat en neurologisk sjukdom och därmed att tillskansat sig mer än 15 miljoner kronor i assistansersättning.

Åtalet skulle uppskattningsvis kosta en miljon kronor uppger åklagaren, och ställer det mot den villkorliga dom assistenterna troligtvis skulle få om de dömdes.

Från Vårdföretagarnas sida beklagar vi åklagarens beslut. Vi vill se krafttag mot kriminella och oseriösa aktörer. När fusk och kriminalitet förekommer inom personlig assistans bidrar det till att sätta en negativ bild av assistansen och riskerar långsiktigt bidra till en urholkning av förtroendet för denna fri- och rättighetsreform. Att inte väcka åtal är att skicka en olycklig signal till dem som överväger att runda systemen och tillskansa sig pengar de inte har rätt till.

Kostnaden för åtalet bör, ur ett samhällsperspektiv, inte enbart vägas mot de två individernas potentiella straff, utan också bedömas utifrån det större värdet av förtroende för våra välfärdssystem och känslan av att det vi gemensamt betalar för exempelvis personlig assistans ska gå till dem som har behov, inte till dem som kan lura systemet.