Hoppa till innehåll

Regeringen meddelade idag att de inrättar en välfärdskommission i syfte att hitta metoder för att stärka välfärden. Vårdföretagarna lade redan i höstas fram förslaget om att tillsätta en välfärdskommission och välkomnar beskedet från regeringen.

– Det är hög tid att fokusera på välfärdens verkliga utmaningar. En välfärdskommission är ett utmärkt forum för att tillsammans hitta lösningar som möter de växande behoven av vård och omsorg med hög kvalitet, säger Sabina Joyau, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Vårdföretagarna samlar fler än 2 000 vård- och omsorgsföretag med över 100 000 medarbetare, som tillsammans står för en stor del av välfärden. Nästan hälften av alla patienter har valt en privat driven vårdcentral och 20 procent av äldreomsorgen drivs i privat regi. 8 av 10 assistansberättigade har valt en privat utförare och 82 procent av HVB-hemmen drivs av privata aktörer.

– Våra medlemmar är en självklar del av välfärdens vardag. De har lång erfarenhet, innovativa idéer och smarta arbetssätt och kan därför spela en central roll i den fortsatta utvecklingen av välfärden. Det motiverar att vi får en plats i kommissionen och jag ser fram emot en inbjudan, säger Sabina Joyau.

Regeringens pressmeddelande: Regeringen inrättar en välfärdskommission för att stärka välfärden