
Efter huvudmannaskapsutredningen – nu måste patientens rättigheter stärkas
Det saknas parlamentariskt stöd för att flytta huvudmannaskapet för hälso- och sjukvården från landets regioner till staten. För Sveriges patienter kan dock Vårdansvarskommitténs förslag innebära en vändning. I utredningen konstateras att den statliga styrningen behöver stärkas och att många av de regionala bristerna kan åtgärdas redan idag.
Patienternas kännedom om rättigheter och valmöjligheter behöver förstärkas.
– Vårdföretagarna har länge lyft behovet av en nationell informationskampanj. Patienter som vill få sin höft opererad i grannregionen, om köerna där är kortare, ska inte behöva kämpa i motvind. Vi måste också i lagstiftning stärka patientens rättigheter genom en översyn av patientlagen. Rätten att söka vård i hela landet måste gälla såväl öppen- som slutenvård, säger Antje Dedering.
Det handlar om tillgänglighet, ojämlikhet och samordning.
– En gång för alla kan vi nu slå fast en gemensam problembild i Sverige: Det handlar om tillgänglighet, ojämlikhet och samordning. Vårdföretagarna ser fram emot att diskutera hur vi kan lösa de tre problemen, säger Karin Elinder, näringspolitisk expert hälso- och sjukvård och ledamot i utredningens expertgrupp.
– Dessutom finns stora möjligheter för en stärkt jämlikhet om regeringen tar tag att utforma ett nationellt ansvarstagande för bland annat screening. Där är uppdrag inom LOV eller LOU ett utmärkt alternativ för att se till att så många som möjligt deltar.