Hoppa till innehåll
Almega Sök
Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna
Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna

Debattartikel i SvD:”Dagens välfärd bygger på valfrihet för alla”

De som vill förbjuda aktiebolag i välfärden vill i praktiken förbjuda valfrihet för miljontals svenskar. Låt svenska folket behålla kontrollen över sin välfärd, skriver Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna, tillsammans med Andreas Mörck, förbundsdirektör Almega Utbildning, och Ann Öberg, vd Almega.

Det talas mycket om att ”ta tillbaka kontrollen”. På Socialdemokraternas partikongress denna vecka riktas retoriken mot den fria välfärden. Man vill ”städa upp i marknadskaoset” och ”göra upp med marknadsmisslyckanden” i bransch för bransch, sektor för sektor. Om slagorden blir verklighet kommer stora delar av den välfärd vi alla tar för given att raseras.

I praktiken innebär de kraftfulla politiska uttrycken ett politiskt återtåg till ett system där brukaren står maktlös, där valfriheten stryps och där ideologi går före verklighetens behov. Ett system som kort sagt är både dyrare och sämre och där medarbetare, som är betydligt mer nöjda i privat drivna verksamheter, får kraftigt försämrade möjligheter att välja arbetsgivare.

Systemet med privata utförare och valfrihet föddes ur medborgarnas frustration över att inte kunna påverka sin vardag. Reformerna på 1980- och 90-talen syftade till att flytta makt från byråkratin till människor så att man oberoende av plånbok skulle få rätt att välja skola till sitt barn, vårdcentral när man är sjuk eller hemtjänst på ålderns höst. Det var inte en högeridé, utan en bred folklig reformvilja som sträckte sig över block­gränserna. SSU, under Karl-Petter Thorwaldssons ledning, drev kampanjer för ökad egenmakt. Socialdemokratiska regeringar förvaltade och utvecklade valfriheten långt efter att Carl Bildt lämnat Rosenbad.

I dag är det tydligt att valfriheten uppskattas och fungerar.

  • 420 000 elever går i fristående skolor.
  • 46 procent av alla vårdcentraler är privat drivna.
  • 72 procent av de assistansberättigade har valt en privat aktör.
  • 46 000 svenskar har valt ett privat äldreboende eller hemtjänstutförare.