
Anna Bergendal i intervju i Dagens ETC
Anna Bergendal, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna, säger att låga ersättningar är ett problem i många kommuner och att branschorganisationen på senare år fått signaler om att det är särskilt svårt för aktörer inom hemtjänsten.
– Jag har sett exempel där man inte höjt ersättningen på flera år. Men det finns också andra sätt att sänka den på, till exempel genom att korta schabloner. Kommunen bestämmer att en dusch får ta en viss tid – och så helt plötsligt kortas det till häften. Det får också en påverkan, säger Anna Bergendal.
– Allt det ökar ju kostnaderna – och det är kostnader utöver OPI, som ju bara är en ersättning för inflation och ökade löner.
Efter larm från medlemmar gjorde branschorganisationen nyligen en större kartläggning av hemtjänstersättningarna i 22 kommuner med en hög andel privata aktörer och där Österåkers kommun ingick.
Under perioden 2018-2023 ökade ersättningarna med i genomsnitt 11,7 procent medan OPI ökade med 14,5 procent.
– Men sedan vet vi ju inte heller om kraven på utbildning och annat också ökat, då är det i realiteten en ännu större urholkning.
Ett tydligt tecken på att ersättningen är för låg är att den kommunala hemtjänsten inte klarar sig, säger Anna Bergendal.
I tre kommuner redovisade den egna hemtjänsten negativa resultat varenda år. Österåkers kommun, som ökade sin ersättning med 10,3 procent under perioden, var en av dem.
– Till den kommunala hemtjänsten skjuter man oftast till pengar på något annat sätt. Men idéburna organisationer och företag kan inte gå med kontinuerliga underskott, det går ju inte. Konsekvensen blir att aktörer i värsta fall behöver lägga ner.
– Annars måste man ta pengarna någon annanstans ifrån, och då är det ju kvaliteten på omsorgen eller medarbetarnas villkor som försämras. En annan potentiell negativ konsekvens som vi inte kan veta omfattningen av, är att man tvingas runda hörn, så att säga, och tumma på regler, säger Anna Bergendal i en intervju i Dagens ETC.