Hoppa till innehåll
Kvinna och man som fikar

Rapportlansering: Assistansens samhällskostnader – är personlig assistans för dyrt?

Det finns en politisk föreställning att personlig assistans är en dyr insats och att ett minskat antal assistansanvändare skulle innebära en besparing för skattebetalarna. Såväl S- som M-ledda regeringar har därför velat spara på assistansen. Men hur ser verkligheten ut?

Grant Thornton har på Vårdföretagarnas uppdrag granskat den personliga assistansens samhällskostnader. Vad kostar den egentligen? Vad kostar alternativen? Och vad händer om de seriösa privata och ideella utförarna lämnar branschen för att assistansen under många år underfinansierats? I studien ingår bland annat en jämförelse mellan privat/ideellt respektive kommunalt utförd assistans.

Personlig assistans är naturligtvis inte bara fråga om pengar, utan primärt en fråga om den enskildes värdighet, frihet och livskvalitet. Men politiken behöver fakta kring de samhällsekonomiska vinsterna och förlusterna för att fatta kloka beslut. 

Varmt välkomna till Vårdföretagarnas seminarium där rapporten presenteras.

Medverkande:

Seminariet inleds av förbundsdirektör Antje Dedering, Vårdföretagarna  

Mats Fagerlund, partner advisory Grant Thornton

Emelie Kagart, senior manager, advisory, Grant Thornton

Annika Wallenskog, chefsekonom Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Malin Danielsson, riksdagsledamot (L)

Carina Ståhl Herrstedt, riksdagsledamot (SD)

Christofer Bergenblock, riksdagsledamot (C)

Datum: 17 april, 13:00-14:00. Kaffe serveras från 12:30

Plats: Näringslivets Hus, Industrisalen, Storgatan 19, 114 51 Stockholm eller digitalt via länk.

Begränsat antal platser fysiskt, så anmäl dig redan idag!

Varmt välkommen!