Hoppa till innehåll
Man sitter i rullstol och kvinna står. De samtalar

Debattartikel i Altinget: Rätten till personlig assistans måste stärkas på riktigt

Det är av yttersta vikt att rätten till personlig assistans stärks på riktigt. Det är dags för politikerna att agera, skriver Patrik Silverudd, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.

Försäkringskassan har precis skrivit ned kostnadsprognoserna för den statliga assistansen med 2,6 procent under 2024. Det är 700 miljoner kronor i lägre kostnader inom personlig assistans för staten. Få, om ens någon, som är verksam inom personlig assistans på minsta sätt är förvånad att kostnaderna ser ut att bli lägre än beräknat eftersom antalet brukare fortsätter att minska i stället för att öka.

Antalet brukare minskade för nionde året i rad 2023. Tvärtemot de politiska löften som avgivits. Vårdföretagarna kan konstatera att den nya lagstiftningen ”Stärkt rätt till personlig assistans” som kom förra året hittills varit ett misslyckande. Det är inte minst fortsatt mycket hårda behovsbedömningar kombinerat med dubbla föräldraavdrag som har lett till många avslag, skriver Vårdföretagarna i en debattartikel i Altinget.